Sari la conținut

Medic infecționist, despre pelerinajul la Sfânta Parascheva: „Era atâta liniște. M-am regăsit în pacea și rugăcinea celor mulți. Nu am simțit nici un dram de nesiguranță pandemică”

Medic infecționist, despre pelerinajul la Sfânta Parascheva: „Era atâta liniște. M-am regăsit în pacea și rugăcinea celor mulți. Nu am simțit nici un dram de nesiguranță pandemică”.

De vineri, 8 octombrie, până în prezent, peste 15.000 de persoane au trecut pe la baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru credincioşii veniţi în pelerinaj la Iaşi, pentru a se închina la raclele cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva şi Sf. Gheorghe Pelerinul.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi floare

Medic infecționist, despre pelerinajul la Sfânta Parascheva: „Era atâta liniște. Nu am simțit nici un dram de nesiguranță pandemică”

Printre miile de pelerini s-a numărat și Carmen Mihaela Dorobăț, medic infecționist la Spitalul „Sf Paraschiva” din Iași. Rugăciunea, starea de liniște și de bine, pacea pe care a întâlnut-o în acest loc este benefic pentru sănătatea noastră mentală și spirituală, susține specialistul.

Medicul infecționist susține că, împotriva zvonurilor, măsurile de prevenție sunt respectate atât de către pelerini, cât și de către autorități.

„Era atâta liniște … Și miros de smirnă și tămâie… Și m-am regăsit în pacea și rugăcinea celor mulți. De aceea smerenia vine din acest sentiment de bună credință, din lacrimile și bucuria rugăciunii către Sfinții noștri toți. Atâtea flori, atâta pace…

Era o ruptură din această lume de forfotă și iureș. De aceea trebuie să fim în astfel de momente să ne rugăm.

Și da, era ordine, toți pelerinii stăteau în liniște și resemnați la rând, cu distanța corectă, mască de protecție; era supraveghere în această ordine, asigurata din câte am înțeles de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ai Primariei Iași și Jandarmii de la Gruparea mobilă Bacău.

Ca specialist spun că prin ceea ce am văzut nu am simțit nici un dram de nesiguranță pandemică.

Dumnezeu să ne ajute în rugăciunile noastre a tuturor”, este mesajul medicului infecționist, pe contul personal de Facebook.

Personalul medical este obosit, stresat, suprasolicitat

Carmen Dorobăț susține că medicii fac față cu greu numărului imens de bolnavi COVID. Medicul infecționist a avertizat că personalul medical din țară este deja obosit și suprasolicitat din cauza numărului mare de pacienți Covid din spitale, mulți dintre ei în stare gravă.

„Personalul de la Boli Infecțioase, de la Terapie Intensivă și alți colegi care ne ajută este un personal obosit, deja stresat, deja alergat, suprasolicitat. Nu avem medicamente să îi îngrijim bine pentru cei care există deja în paturi și personalul este obosit.

Cum să mai gândești organizare când tu nu poți să îi asiguri un act medical de calitate prin medicamentele care trebuie administrate și nu le ai într-o cantitate suficientă? Trebuie să împărțim o cantitate infimă de medicamente la un număr atât de mare de pacienți’’, a mai explicat Carmen Dorobăț, potrivit Realitatea Plus.

Carmen Dorobăț a vorbit și despre testele de salivă pentru coronavirus. Potrivit medicului, acestea au specificitatea cea mai mică.

„Testele de salivă sunt testele cu specificitatea cea mai mică, urmează, în ordine, testul prin preluare nazo-faringiană și testul PCR. Este posibilitatea ca, utilizând pe scară largă aceste teste de salivă, să avem teste fals negative și atunci să nu punem în evidență o sursă de infecție”, a conchis medicul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel