Sari la conținut

Medic infecționist: Testați elevii și profesorii! Școlile trebuie să rămână deschise în fizic

Test covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Limba COVID, simptomul care indică infecția cu coronavirus

Medic infecționist: Testați elevii și profesorii! Școlile trebuie să rămână deschise în fizic.

După ce la sfârşitul săptămânii trecute s-au semnat contractele subsecvente pentru testele de salivă, ministrul Educației a anunțtat că până la începutul săptămânii viitoare cel târziu acestea vor fi livrate.

„Am mizat foarte mult şi pe înţelegerea colegilor cadre didactice şi sunt convins că marea majoritate chiar dacă sunt foarte mulţi aceia care se opun, cred că majoritatea cadrelor didactice înţeleg să sprijine proprii elevi în acest proces”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește procedura de administrare a testelor pe bază de salivă, Sorin Cîmpeanu va solicita câteva clarificări de la Ministerul Sănătății. Una dintre aceste clarificări este aceea dacă părinții ar putea primi testele să le administreze ei acasă, înainte de a duce copilul la școală, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

De asemenea, Ministerul Educației vrea să știe de la MS dacă este nevoie de acordul părinților pentru acest test, așa cum era pentru cel cu testele rapide antigen cu prelevare din nas și gât.

Medic infecționist: Testați elevii și profesorii! Școlile trebuie să rămână deschise în fizic

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, a atras atenția că, în condițiile în care suntem în sezonul rece și ne așteptăm la un val 5 al pandemiei, testarea în școli trebuie să se facă cu o anumită periodicitate. Mai mult, atât cadrele didactice, cât și părinții trebuie să fie implicați în procesul de testare.

„Testați elevii și profesorii! Școlile trebuie să rămână deschise în fizic. Ca specialist cu experiență în prima linie a luptei cu virsusul SARS COV 2 cred, că odată cu începerea actului didactic în fizic, activitatea de testare la nivelul școlilor indiferent de nivelul claselor ar fi trebuit să fie pusă la punct și să intre în acțiune.

Știm că orice acțiune de socializare- și actul didactic este prin esența lui o acțiune de socializare- presupune și posibilitatea transmiterii acestei infecții. Singura metodă pentru a limita transmiterea în zona școlilor ar fi testarea cu o anumită periodicitate. Din nefericire, s-a întîrziat extrem de mult.

Procedura, înțeleg eu, nu este bine structurată. Atît cadrele didactice cît și părinții sunt parteneri importanți în acest proces de testare. Suntem în sezonul rece și ne așteptăm și la un val cinci și nu vom fi pregătiți.

Am putea fi obligați ca la o incidență mare să închidem din nou școlile.

Cât privește testarea preșcolarilor, este o reținere pentru că micuții pot să aibă o atitudine de dezprobare și îi înțelegem. Aici cadrele didactice trebuie să fie vaccinate și testate. Micuții deocamdată nu se încadrează în grupa de vârstă care să fie vaccinată deși în anumite țări au apărut vaccinări la copiii mai mici de 12 ani.

De cîte ori începe școala avem disensiuni între instituții și din punct de vedere medical nu este bine. Atâta vreme cît am văzut că în Austria și în Germania copiii își fac singuri testele nu știu de ce copiii noștri nu pot face acest lucru. Indiferent unde se face testarea trebuie făcută!”, a scris medicul infecționist pe pagina sa de Facebook.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel