Sari la conținut

În câteva zile începe testarea copiilor. Testele vor fi făcute de părinți, acasă, sau de profesori?

Testarea elevilor este una dintre condițiile impuse pentru reluarea cursurilor fizice. Această măsură va contribui la limitarea răspândirii virusului prin depistarea timpurie a unor posibile infecții.

Cu toate acestea, există o anumită controversă în ceea ce privește recoltarea probelor. Nu toate școlile au cadre medicale, însă profesorii nu sunt de acord să le facă testele elevilor. Aceștia susțin că nu au nici pregătirea necesară, nici timp suficient pentru a face testele copiilor.

O altă posibilitate este aceea de a lăsa testarea în grija familiei, copiii fiind testați acasă, de părinți sau aparținători legali.

Testarea elevilor va începe în câteva zile

Testele COVID-19 non-invazive pe bază de salivă ar trebui să ajungă în școli în zilele următoare pentru a se începe testarea elevilor și a cadrelor didactice, comunică RRA.

Ministrul interimar al educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat aseară, într-o emisiune televizată, că s-au semnat acordurile cadru pentru cele trei loturi de teste și că a cerut unele clarificări de la Ministerul Sănătății.

Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății să precizeze dacă testele rapide antigen din salivă pot fi făcute de elevi acasă sub supravegherea părinților sau aparținătorilor legali înainte de a merge la școală.

O altă nelămurire este dacă pentru acest tip de testare este nevoie de acordul părinților, așa cum era și pentru testarea rapidă antigen cu prelevare de probe din nas și gât.

Nu în ultimul rând, responsabilii de la educație vor să afle dacă vor fi testați și copiii de grădiniță.

Ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu, a precizat că lunea și joia ar urmă să fie testați toți elevii, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați anti-COVID-19.

Recoltarea testelor stârnește însă nemulțumiri, atât în tabăra cadrelor didactice, cât și a părinților.

Pentru că în multe unități de învățământ nu există personal medical, testele ar urma să fie administrate de persoane desemnate, însă majoritatea angajaților din sistem nu sunt de acord să fie implicați în acest proces – arată două mari federației sindicale.

O învățătoare le-a explicat colegilor de la Radio România Târgu-Mureș, că argumentele țin de siguranța personală și de timpul care trebuie alocat pentru testarea elevilor dintr-o clasă.

În acest moment, aproape trei sferturi din școlile, liceele și grădinițele din țară susțin cursuri cu prezență fizică, în condițiile în care cel puțin 60% din personal s-a vaccinat anti-COVID, restul au rămas în online.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel