Sari la conținut

Medic: ”Acest tip de cancer este a doua cauză de mortalitate a româncelor, după cancerul la plămâni”. Ce trebuie să știe femeile

Dr. Lucian Rușitoru, medic specialist chirurgie generală, a explicat pentru publicul Doctorul Zilei, în cadrul emisiunii Live Doc, cele mai importante aspecte legate de sănătatea sânilor.

Luna octombrie este dedicată atenției, prevenirii și screening-ului eventualelor probleme depistate la nivelul sânului. Însă nu trebuie să uităm că un gest esențial ne ajută să depistăm precoce orice nodul cu potențial cancerigen: auto-palparea.

Medicul Lucian Rușitoru atenționează femeile în legătură cu acest aspect foarte important: depistarea în stadii incipiente salvează vieți!

Boala malignă de sân descoperită în stadii incipiente se vindecă.

Cum se face autopalparea

Este indicată după perioada ciclului menstrual, când sânii nu mai sunt inflamați, cu mâna, la duș sau ajutându-vă de cremă de corp, pentru a aluneca mai ușor.

Folosiți-vă toată palma și degetele, pentru a simți sânul, care are mereu anumite neregularități, însă autopalparea lunară vă oferă indicii despre anumite schimbări în structura sânilor.

Interesant este că acest cancer de sân poate afecta și bărbații, într-un procent mai mic. Atunci când primești diagnosticul de cancer mamar, tratamentul se face atât local, cât și sistemic. (În tot corpul). În funcție de nevoia specifică a fiecărui pacient, tratamentul va fi aplicat personalizat. Contează foarte mult stadiul bolii și cât de agresivă este aceasta.

De asemenea, pe lângă autopalpare, femeile mai au la dispoziție o metodă foarte bună de monitorizare a sănătății sânilor: ecografia.

Atenție, avertizează medicul. 1 din 7 femei, la un anume punct în viață, va dezvolta o leziune malignă la nivelul sânului și este important ca diagnosticarea să se facă la debutul bolii.

Vă invităm să urmăriți emisiunea și vă garantăm că veți găsi răspunsuri la multe nelămuriri.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel