Sari la conținut

Medic: Mănâncă aceste 5 alimente și nu te vei plânge niciodată de memoria ta

alimente pentru creier
Imagine creată cu AI

Medic: Mănâncă aceste 5 alimente și nu te vei plânge niciodată de memoria ta

Funcționarea creierului depinde de mulți factori, inclusiv de cantitate de oxigen și glucoză disponibilă, starea emoțională a individului, nivelul de stres sau anxietate, calitatea somnului, nivelul de activitate fizică, alimentația și hidratare.

Alimente care joacă un rol cheie în menținere memoriei

Medicul rus Vitali Semyonov, expert, consideră că oligoelementele joacă un rol cheie în menținere memoriei și a funcției creierului. Cele mai cunoscute exemple sunt zincul, fierul, seleniul și siliciul.

Consumă aceste alimente, sunt cele mai bune pentru memorie

vitamine pentru creier
Imagine creată cu AI

Creierul este format din 75% apă. Deshidratarea poate reduce performanța mentală. În ceea ce privește alimentele, cele mai utile sunt:

Pește. Somonul, tonul și sardinele sunt bogate în acizi grași omega-3, care afectează dezvoltarea neuronilor și păstrează memoria.

Fructe. Cireșele, căpșunile, murele și afinele îmbunătățesc fluxul de sânge către creier și încetinesc pierderea memoriei legate de vârstă.

Nuci. Migdalele, nucile și alunele conțin vitamina E, care protejează celulele creierului de deteriorare.

Legumele cu frunze verzi. Spanacul, salata verde si varza sunt bogate in vitaminele E si K si acid folic, care previn declinul cognitiv.

De asemenea , medicul rus enumeră mineralele care sunt cele mai importante pentru memorie.

Magneziul: Acest mineral joacă un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase și în sinteza neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina.

Zinc: Zincul este important pentru menținerea structurii și funcției celulelor creierului și pentru protejarea împotriva stresului oxidativ.

Seleniu: Seleniul ajută la protejarea creierului de stresul oxidativ și susține funcția normală a celulelor nervoase.

Potasiu: Potasiul este important pentru menținerea potențialului normal al celulelor nervoase și transmiterea impulsurilor nervoase.

Fosfor: Fosforul este important pentru formarea ADN-ului și ARN-ului, care sunt principalele componente ale celulelor nervoase.

Vitamina D: Vitamina D este importantă pentru menținerea unui sistem nervos sănătos și poate juca un rol în prevenirea depresiei și a altor tulburări mentale.

Fier: Acest element este important pentru transportul oxigenului către creier și celulele nervoase. Deficitul de fier poate duce la anemie, care este asociată cu probleme de concentrare și memorie.

Iod: Iodul este important pentru funcționarea normală a glandei tiroide, care reglează metabolismul și producția de hormoni importanți pentru creier.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel