Sari la conținut

Medic: NU mâncați portocale dacă suferiți de această boală!

Portocalele sunt un tip de citrice cu conținut scăzut de calorii, foarte hrănitoare. Ca parte a unei diete sănătoase și variate, portocalele contribuie la o piele puternică și curată și pot ajuta la scăderea riscului unei persoane de a face multe afecțiuni.

Portocalele sunt populare datorită dulciului lor natural, a numeroaselor tipuri diferite disponibile și a diversității utilizărilor. De exemplu, o persoană le poate consuma în sucuri și marmelade, le poate mânca întregi sau poate folosi coaja pentru a adăuga o aromă acidulată la prăjituri și deserturi.

Acest fruct citric popular este cunoscut în special pentru conținutul său de vitamina C. Cu toate acestea, portocalele conțin o serie de alți compuși vegetali și antioxidanți care pot reduce inflamația și pot lucra împotriva bolilor.

„Este cu siguranță un aliment sănătos care ne ajută să rămânem hidratați în timpul sezonului de iarnă. La urma urmei, oferă vitamina C din abundență pentru a ne menține sistemul imunitar puternic. Dar este important să fii atent la aportul tău de portocale”, spune Avni Kaul, nutriționist, dietetician și antrenor de wellness și fondator al Nutri Activania.

portocale
Sursa: Unsplash

Dar de ce este așa?

„100 de grame de portocală conține 47 de grame de calorii, 87 de grame de apă, 0,9 grame de proteine, 11,8 grame de carbohidrați, 9,4 grame de zahăr, 2,4 grame de fibre și 76% din DV (valoarea zilnică) a vitaminei C. . Deși este bogat în nutriție, conține cantități mari de fibre și vitamina C, așa că cel mai bine este să-l consumi în cantități mici”, adaugă ea.

Dar dacă cineva mănâncă portocale în cantități mari?

„Dacă un adult începe să consume portocale în porții mari, să zicem 4-5 portocale pe zi, excesul de fibre din organism ar putea declanșa tulburări de stomac, crampe, diaree, balonare și greață. În mod similar, aportul excesiv de vitamina C poate provoca arsuri la stomac, dureri de cap, vărsături și chiar insomnie”, explică medicul.

Cine ar trebui să se abțină de la a mânca portocale?

Deoarece portocalele sunt acide, ele pot provoca uneori iritații în mucoasa stomacului la persoanele care suferă de boală de reflux gastroesofagian (GERD). Persoanele care suferă de GERD ar trebui, în mod ideal, să-și consulte medicul sau nutriționistul înainte de a consuma portocale.

„În caz contrar, poate provoca uneori complicații digestive semnificative, inclusiv arsurile la stomac și vărsăturile menționate mai sus la pacienții cu GERD.

De asemenea, persoanele care au niveluri ridicate de potasiu în corpul lor trebuie să consulte un medic înainte de a mânca portocale”, explică ea.

Deși portocalele conțin doar o cantitate ușoară de potasiu, dar pentru un organism care are deja niveluri ridicate de potasiu, aportul suplimentar poate provoca o afecțiune potențial gravă numită hiperkaliemie.

„Acest lucru poate duce la greață, slăbiciune, oboseală musculară și aritmii. În cazuri extreme, afecțiunea poate chiar pune viața în pericol”, spune Kaul.

De asemenea, ea îi sfătuiește pe paciențiu diabetici să-și consulte medicul sau dieteticianul, înainte de a savura portocale.

„Deoarece au IG scăzut, declanșează o creștere lentă a nivelului de zahăr din sânge, făcându-le favorabile pentru persoanele cu diabet. Cu toate acestea, IG nu ar trebui să fie singurul factor pe care ar trebui să îl luați în considerare atunci când vă gestionați zahărul din sânge.

Răspunsul la nivelul zahărului din sânge al organismului depinde, de asemenea, de asocierile cu alte alimente, cum ar fi grăsimile sănătoase sau proteinele”, conchide Kaul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel