Sari la conținut

Medic oftalmolog: 70% din cazurile de orbire pot fi prevenite

Aproximativ 100.000 de persoane din România suferă de orbire, iar statisticile arată că 70% dintre cazuri ar fi putut fi evitate dacă ar fi efectuat un consult oftalmologic la timp, conform datelor Infosan, singurul spital privat de oftalmopediatrie din România.

În același timp, în urma unei campanii de screening gratuit lansată de Infosan în capitală, pentru identificarea din timp a problemelor de vedere și limitarea cazurilor de orbire la copii, a rezultat că circa 25% dintre aceștia din grădinițele din București suferă de afecțiuni de vedere.

Infosan a monitorizat în primele 6 luni ale anului 2457 de copii, cu vârste cuprinse între 3-6 ani, iar 626 dintre aceștia au fost identificați cu probleme de vedere.

Prin screeningul oftalmologic se pot depista la timp eventualele probleme de vedere la copii, permițând prevenirea unor afecțiuni grave și intervenția medicală. Această procedură simplă și neinvazivă care testează vederea copiilor a fost realizată în sala de clasă de către un asistent medical și un reprezentant al Spitalului Infosan, în 16 unități de învățământ din București. Rezultatele screeningului, inclusiv valorile identificate, au fost transmise ulterior părinților împreună cu recomandări.

Multe probleme de vedere pot fi corectate dacă sunt depistate la timp

Datele rezultate în urma screeningului au scos în evidență necesitatea unor acțiuni continue și extinse pentru a preveni și trata afecțiunile oftalmologice încă de la cele mai fragede vârste.

„Afecțiunile de vedere sunt din păcate pe un trend ascendent, iar datele colectate ne arată că acestea încep să apară de la vârste tot mai mici. Consultațiile oftalmologice anuale sunt esențiale pentru prevenirea și tratarea timpurie a afecțiunilor de vedere. Acestea ar trebui integrate în rutina de îngrijire a copiilor de la vârsta de 1 an în mod obligatoriu, așa cum se întâmplă în țările din vest. Totodată, educarea părinților în identificarea primelor semne care pot trăda afecțiuni de vedere în cazul copiilor este esențială. Este deosebit de important să monitorizăm sănătatea oculară, deoarece multe probleme pot fi corectate dacă sunt depistate la timp”, a declarat Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan și Vicepreședinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.

În ultimii ani, problemele de vedere s-au înmulțit, parțial din cauza utilizării timpurii a dispozitivelor mobile, dar și a lipsei activităților în aer liber, la lumină naturală, care afectează de asemenea dezvoltarea normală a vederii la copii.

Și la nivel global statisticile privind orbirea sunt alarmante, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 36 de milioane de oameni sunt orbi, iar 217 milioane au deficiențe vizuale moderate până la severe. Majoritatea acestor cazuri ar fi putut fi prevenite sau tratate dacă ar exista acces la servicii oftalmologice adecvate.

Infosan și-a propus să identifice problemele oftalmologice încă de la vârste fragede, într-o perioadă critică de dezvoltare a vederii. Misiunea sa este de a contribui la educarea copiilor, părinților și profesorilor în identificarea principalelor semne ale afecțiunilor de vedere, pentru a diminua cauzele de orbire. Compania își propune să ajungă la cât mai mulți copii, inclusiv în alte regiuni din țară, și caută parteneri pentru a extinde aceste campanii de screening și educație. Prin colaborări cu școli, grădinițe și alte instituții, Infosan dorește să asigure accesul la consultații oftalmologice pentru toți copiii, contribuind astfel la prevenirea afecțiunilor de vedere și la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel