Sari la conținut

ȘOC în lumea medicală! Ozempic, medicamentul – minune pentru slăbit, legat de efecte secundare EXTREM DE GRAVE. Raport medical publicat pe 3 iulie 2024

medicament
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Persoanele care iau Ozempic sau Wegovy pot avea un risc mai mare de a dezvolta o forma rara de orbire, sugereaza un nou studiu citat de CNN. Totusi, medicii spun ca acest lucru nu ar trebui sa descurajeze pacientii sa utilizeze medicamentele pentru a trata diabetul sau obezitatea.

Vara trecuta, medicii de la Mass Eye and Ear au observat un numar neobisnuit de mare de pacienti cu neuropatie optica ischemica anterioara non-arteritica sau NAION, un tip de accident vascular cerebral ocular care provoaca pierderea brusca si nedureroasa a vederii la un ochi.

Afectiunea este relativ rara – pana la 10 din 100.000 de persoane din populatia generala o pot experimenta – dar medicii au observat trei cazuri intr-o saptamana, iar fiecare dintre acesti pacienti lua medicamente semaglutide.

O privire retrospectiva asupra a sase ani de dosare medicale a aratat ca persoanele cu diabet au fost de peste patru ori mai susceptibile de a fi diagnosticate cu NAION daca luau o reteta de semaglutid, iar cei care erau supraponderali sau obezi au fost de peste sapte ori mai susceptibili de a se confrunta cu aceasta afectiune daca luau medicamentul. Riscul s-a dovedit a fi cel mai mare in primul an de la primirea unei retete pentru semaglutid.

ozempic
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Medicamentele semaglutide cauzeaza NAION?

Studiul, publicat in revista medicala JAMA Ophthalmology si citat de CNN, nu poate dovedi ca medicamentele semaglutide cauzeaza NAION. Iar numarul mic de pacienti – o medie de aproximativ 100 de cazuri au fost identificate in fiecare an – dintr-un centru medical specializat nu se poate aplica la o populatie mai larga.

Novo Nordisk, producatorul singurelor medicamente semaglutide din SUA, a subliniat ca datele din noul studiu nu sunt suficiente pentru a stabili o asociere cauzala intre utilizarea medicamentelor semaglutide si NAION.

„Siguranta pacientilor este o prioritate absoluta pentru Novo Nordisk si luam foarte in serios toate rapoartele privind evenimentele adverse legate de utilizarea medicamentelor noastre”, a scris un purtator de cuvant al companiei intr-un e-mail pentru CNN.

Modurile in care semaglutidele interactioneaza cu ochii nu sunt pe deplin intelese. Si nici cauza exacta a NAION nu este cunoscuta. Afectiunea provoaca leziuni ale nervului optic, dar adesea nu exista niciun avertisment inainte de pierderea vederii.

Reţea de trafic cu Ozempic vândut „pe sub mână” în București

În urmă cu o lună, într-un dosar de amploare privind falsificarea rețetelor pentru medicamente destinate tratamentului diabetului, inclusiv pentru Ozempic și alte produse similare utilizate și în scopuri de slăbire, autoritățile au dispus măsuri preventive severe împotriva unor suspecți implicați.

Tribunalul București a emis mandate de arest preventiv pentru nouă persoane și plasarea altor patru sub arest la domiciliu. Decizia a venit după o operațiune coordonată de Poliția Capitalei și Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care a demontat o rețea condusă de o asistentă medicală de la o clinică privată din București, titrează România Liberă.

Asistenta este acuzată că a falsificat sute de rețete pentru medicamente compensate, inclusiv Ozempic, Rybelsus, Victoza și Trulicity. Aceste medicamente sunt esențiale în tratamentul diabetului, dar sunt utilizate și în alte scopuri medicale, inclusiv pentru controlul greutății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel