Sari la conținut

Medic român: Acest ulei este un imunomodulator foarte eficient în bolile respiratorii

Creșterea imunității. În această perioadă, ne bazăm foarte mult pe sistemul natural de apărare al organismului, pe care încercăm să-l ajutăm cu anumite suplimente sau alimente.

Totuși, persoanele care suferă de boli autoimune, așa cum este tiroidita autoimună, ar trebui să fie precaute la administrarea suplimentelor pentru imunitate. Există, însă și plante care cresc rezistența în fașa bolilor fără să ducă la un răspuns exagerat al sistemului imunitar. Unul dintre acestea este uleiul de chimen negru.

”Un imunomodulator foarte bun care este indicat și pentru infecțiile respiratorii dar și în bolile autoimune, cum este tiroidita autoimună este uleiul de chimen negru. Și pacienții cu boli autiumune au nevoie de protecție și dacă le recomanzi ceva pentru imunitate se sperie, însă uleiul de chimen negru le întărește imunitatea fără să agraveze boala de care suferă,” a explicat dr. Rareș Simu, medic specialist în alergologie și imunologie clinică, pentru MedikaTV.

Beneficiile uleiului de chimen negru

Suplimentele cu ulei de chimen negru, cunoscut și sub numele de ulei de Nigella sativa, sunt apreciate pentru diversele lor beneficii pentru sănătate. Aici sunt câteva dintre utilizările lor:

  • Îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar: Uleiul de chimen negru conține substanțe active care pot stimula sistemul imunitar și ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor bacteriene și virale.
  • Reducerea inflamației: Compusii din uleiul de chimen negru au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce îl face util în gestionarea unor afecțiuni inflamatorii precum artrita.
  • Promovarea sănătății pielii: Consumul sau aplicarea locală a uleiului de chimen negru poate ajuta la ameliorarea unor probleme ale pielii precum acnee, eczeme sau psoriazis, datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii.
  • Menținerea sănătății digestive: Uleiul de chimen negru poate ajuta la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni digestive precum indigestia, balonarea sau constipația, datorită efectelor sale calmante asupra tractului digestiv.
  • Susținerea sănătății respiratorii: Consumul de ulei de chimen negru poate ajuta la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni respiratorii precum astmul sau rinita alergică, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antialergice.
  • Scăderea nivelului de colesterol: Studiile sugerează că uleiul de chimen negru ar putea avea beneficii în reducerea nivelului de colesterol și a riscului de boli cardiovasculare.

Suplimente pentru imunitate

Uleiul de chimen negru este recomandat, potrivit imunologului, în cazuri de tuse cronică, bronșite, astm. Are efecte bune și în cazul tiroiditei autoimune și studiile arată că o administrare pe o perioadă mai lungă duce la reducerea răspunsului autoimun, adică la scădere nivelului de anticorpi specifici pentru tiroidita.

”Este recomandat sub formă de supliment, nu de ulei, pentru că sub formă de ulei poate avea efecte neplăcute în cazul celor cu problemel biliare. Suplimentele de calitate sunt cele cu extracte standardizate, 10/1 sau 20/1. Trebuie luat la sfatul medicului sau la indicația producătorului,” a conchis dr. Rareș Simu.

Alte suplimente pentru imunitate, recomandate de medicul imunolog, pentru cei care nu suferă de afecțiuni autoimune sunt: vitamina D, în doze de 1000-2000 unități pe zi, vitamina C, până la 3 grame pe zi, echinaceea, astragalus, pelin dulce, busuioc de câmp.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel