luni, ianuarie 25, 2021
Irina Lungu

Tiroidita Hashimoto afectează în special femeile, deși nici bărbații nu sunt excluşi. Raportul de îmbolnăvire între femei și bărbați este de aproximativ 10 la 1. Incidența maximă este la adultul tânăr, copii şi adolescenți, dar şi la vârsta a treia.

Când sistemul imunitar se dereglează, face adevărate ravagii în organism. Între altele, nu mai recunoaşte celulele tiroidiene, le confundă cu nişte ,duşmani” şi le atacă, pentru a le distruge și elimina.

De aici până la tiroidita Hashimoto nu mai este decât un pas. Glanda amintită se inflamează și, în timp, se distruge. Chiar dacă nu se știe, exact, care sunt cauzele acestei boli, există niște „circumstanțe agravante”: fondul genetic, vaccinarea excesivă şi asocierea mai multor tipuri de vaccinuri, în acelaşi timp, traumele emoționale majore, infecțiile virale şi, desigur, stresul nostru cel de toate zilele, în diversele lui forme.

După stabilirea diagnosticului, care presupune o investigație amănunțită, avem de ales, ca de obicei, între tratamenele oferite de medicina alopată, destul de agresive, uneori încărcate de hormoni, şi terapiile alternative.

Medicul Rareş Simu, de la Centrul de Sănătate și Viață Armonia, din Bucureşti, este recunoscut, între multe altele, şi pentru tratarea tiroiditei Hashimoto pe căi naturale: homeopatie, suplimente, produse din plante.

Conform principiului homeopatiei, nu există boli, ci bolnavi. Aplicat la situația de față, asta înseamnă că fiecare tratament pentru tiroidită este personalizat, funcție de istoricul, simptomele și starea pacientului.

Tiroidita Hashimoto afectează în special femeile, deși nici bărbații nu sunt excluşi. Raportul de îmbolnăvire între femei și bărbați este de aproximativ 10 la 1. Incidența maximă este la adultul tânăr, copii şi adolescenți, dar şi la vârsta a treia.

Nu sunt recomandate tratamentele ,după ureche”, chiar dacă produsele din plante, în general, nu au efecte adverse și nu fac rău.

Ce detalii e bine să cunoaștem despre tratarea acestei boli

„Tratamentul de bază pe care îl recomand, la care am avut rezultatele cele mai bune, este cel homeopat. Cu ajutorul unor remedii care acționează asupra sistemului imunitar, se poate obține reechilibrarea acestuia.

Şi asta duce la ameliorarea și chiar dispariția simptomelor care țin de tiroidă, dar și a celor care țin de boala autoimună, în general”, susține medicul Rareş Simu.

În cadrul tratamentului se administrează antioxidanți – seleniu, zinc, vitamina C, coenzima Q10 – și acizi graşi esențiali, tip Omega 3, care au un efect imunomodulator, fiind indicați în toate bolile autoimune, inclusiv în tiroidita Hashimoto.

Rezultatele apar destul de repede, chiar după prima lună de tratament. Cu toate acestea, tratamentul trebuie continuat, pe termen lung, până se ajunge la remisie, şi susținut de o alimentație sănătoasă, bogată în antioxidanți şi acizi graşi esențiali, de un stil de viață corect, fără extreme, cu timp suficient de odihnă, sport și plimbări în aer liber.

Deoarece această boală se declanşează, de multe ori, pe fond de traumă emoțională sau stres, se recomandă şi consultarea unui psihoterapeut.