Sari la conținut

Medic român dezvăluie pericolele la care a fost expusă Halep: „AVC sau moarte subită prin infarct miocardic”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Sportiva Simona Halep este suspendată provizoriu de către Agenția Internațională de Integritate în Tenis după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă: Roxadustat.

Doctorul Ionuț Nistor, medic primar la Spitalul Clinic Dr. Parhon din Iași, a explicat pe larg riscurile la care se expune o persoană sănătoasă atunci când își administrează Roxadustat.

„Ele nu sunt aprobate, nu le putem încă folosi, fiindcă nu avem studii de fază 3 pentru toate moleculele. Dar roxadustat a ajuns la faza testelor pe pacienți. Studiile de fază doi sunt pe persoane sănătoase, iar de fază trei – când sunt testate pe pacienți cu astfel de afecțiuni.

Există studii care dovedesc eficiența acestor medicamente pentru pacienții cu insuficiență renală, dar în prezent încă nu sunt autorizate pentru a fi folosite în România și nu le putem prescrie”, a declarat, marți, dr. Ionuț Nistor.

Medicul Ionuț Nistor s-a documentat și a citit toate studiile legate de Roxadustat pentru a înțelege dacă poate utiliza substanța activă pentru a trata pacienții care suferă de anemie renală, una dintre cele mai frecvente complicații ale bolii cronice de rinichi.

„Aproape toți pacienții care fac dializă au anemie, iar impactul anemiei este foarte mare pentru calitatea vieții în primul rând: se plâng de faptul că nu au suficientă forță să își deruleze activitățile curente, că nu au aer suficient, că sunt epuizați de activități obișnuite cum ar fi mersul până la magazinul din cartier sau o plimbare de 100 de metri. Acest lucru apare prin accentuarea anemiei”, a precizat medicul primar de la Spitalul Clinic Dr Parhon din Iași.

„Putem spune că prin utilizarea ei poate crește capacitatea de efort a unei persoane. Iar această capacitatea crescută este însoțită și de unele riscuri mari, de complicații”, a adăugat el, potrivit Libertatea.

Riscurile la care se expunde un sportiv când ia Roxadustat

„Ele reușesc să stimuleze producerea de eritropoietină, deci să facă ceea ce făcea și hormonul sintetic, dar pe de altă parte, reduc și inflamația și nevoia de suplimente de fier care trebuie administrate. Au un potențial foarte mare de utilizare, iar asta este valabil și la persoanele sănătoase, dar cu riscuri mult mai mari.

Va crește, într-adevăr, capacitatea de efort și nivelul hemoglobinei, dar riscurile documentate până în prezent sunt mari: evenimente trombotice, AVC, moarte subită prin infarct miocardic sau ischemie miocardică sau cerebrală.

Atunci când crești prea mult hemoglobina cu aceste medicamente, apar mai multe tromboze, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic sau chiar deces, moarte subită. Acele decese subite din timpul competiției sunt pentru perioada în care se folosea foarte mult eritropoietină – evenimentele trombotice sunt considerate efecte secundare ale medicamentelor”, a explicat dr. Ionuț Nistor.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel