luni, martie 27, 2023

Dr. Roxana Hotoboc, medic la Departamentul de Urgenţe din cadrul Spitalului „St. Thomas“ din Londra, unul dintre cele mai mari din Marea Britanie a explicat diferenţa de mentalitate și modul în care sunt tratați pacienții în cele două sisteme de sănătate. 

“În sistemul medical din Anglia, pacientul este pe primul loc, iar cadrele medicale trebuie să fie mereu cu zâmbetul pe buze şi la dispoziţia pacientului: „Există un cod de conduită. Acolo nu este permis să nu fii respectuos sau calm cu pacienţii şi trebuie să arăţi compasiune faţă de boala pe care o au – face parte din educaţie şi aşa sunt formaţi.

Te-ar mai interesa: Noua variantă de tuberculoză pune toată lumea pe j...

Nu contează că sunt prost dispuşi, că-i doare capul sau că au avut vreo supărare acasă. Când vin la serviciu, toţi trebuie să fie respectuoşi, să zâmbească, să fie calmi şi foarte compasionali cu pacienţii. Pacientul este primordial şi poate depune plângere dacă nu-i place cum te porţi, cum i-ai vorbit sau cum l-ai consultat“, a povestit Roxana Hotoboc, pentru adevarul. 

Pacienții sunt încurajați să își spună părerea

În Marea Britanie, pacientul are mereu dreptate în faţa medicului şi, dacă îşi exprimă nemulţumirea, i se adresează scuze de la nivelul conducerii departamentului.

„Pacienţii sunt încurajaţi să-şi exprime feedback-ul pentru că doar aşa punctele slabe sunt cunoscute şi pot fi corectate. În Marea Britanie se merge pe ideea de a face tot ceea ce este bine pentru pacient, iar serviciile să fie de cea mai bună calitate“, a mai adăugat românca.

Te-ar mai interesa: Horoscop 27 martie – 2 aprilie. Se anunță no...

”Medicul nu este un zeu”

Dr. Hotoboc spune că în România este considerat în continuare că medicul are puterea supremă, iar această optică există de zeci de ani: „Eu când am făcut Facultatea de Medicină exista ideea că medicul este ca un zeu şi se ştia că trăieşte bine indiferent unde îşi desfăşura activitatea, la ţară sau la oraş. Este o idee care s-a perpetuat, din păcate“.

Aceasta consideră că acest mod de a-l privi pe medic trebuie să se schimbe: „Medicul nu este un zeu. Ai făcut o facultate şi ai învăţat, dar asta a fost alegerea ta, iar dacă îţi faci meseria şi îi salvezi pe oameni eşti plătit pentru asta. Plus că astăzi doctorii sunt plătiţi foarte bine comparativ cu salariile din trecut. Trebuie schimbată această optică“.

Te-ar mai interesa: Iată care sunt obiceiurile care te îngrașă fără să...

”Eu aştept să mă întorc în ţară”

Medicul gorjean Roxana Hotoboc a plecat din România la vârsta de 47 de ani, după ce ocupase şi postul de director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, fiind înlocuită din funcţie pe criterii politice. Ea a decis să emigreze ca urmare a mai multor dezamăgiri profesionale pe care le-a trăit.

„A fost foarte greu să îţi rupi viaţa în două şi să o iei de la capăt.  Nu pot să văd Marea Britanie drept «acasă», am plecat târziu. Însă nu acelaşi lucru pot să-l spun despre copiii mei, care au plecat acolo atunci când erau adolescenţi şi care s-au integrat mult mai uşor. Eu aştept să mă întorc în ţară, dar copiii mei aşteaptă să vină în concedii acasă. Îmi doresc să trăiesc ultimii ani ai vieţii acasă, în comuna Turcineşti – aici este locul meu“.

Te-ar mai interesa: Anticiparea morții subite. Medicii pot detecta ace...

Dr. Roxana Hotoboc a primit de două ori distincţia de cel mai bun angajat al spitalului londonez „St. Thomas“, unde lucrează aproximativ 17.000 de persoane, diploma acordându-se în fiecare lună pe baza propunerilor angajaţilor şi a votului acordat de conducerea spitalului. De asemenea, la sfârşitul anului trecut, aceasta a primit diploma de excelenţă în activitate din partea conducerii spitalului, loc unde a fost tratat de COVID-19 premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Te-ar mai interesa: Fructul care te ajută să slăbești. Expert: Dacă mâ...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private