Sari la conținut

Medic: șase modalități de a reduce riscul de apariție a cancerului intestinal. 54% din cazuri pot fi prevenite

durere
sursa foto: arhiva doctorul zilei
cum se poate trata constipația

Un medic de familie, care a avut ea însăși cancer la intestin, i-a îndemnat pe alții să caute ajutor medical cât mai curând posibil dacă cred că ceva nu este în regulă.

Cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal, cancerul intestinal reprezintă 10% din toate decesele cauzate de cancer din Marea Britanie, ceea ce îl face a doua cea mai mortală formă de boală din regiune. Este, de asemenea, al patrulea cel mai frecvent tip de cancer din Marea Britanie, cu peste 42.000 de noi diagnostice în fiecare an. Dar mai mult de jumătate din aceste cazuri ar putea fi evitate prin ajustarea anumitor obiceiuri de stil de viață, a spus un expert.

Medicul generalist Anisha Patel, care a fost diagnosticat cu cancer intestinal în stadiul trei în 2018, a și-a povestit experiența celor de la Express.co.uk.

După două intervenții chirurgicale și trei luni de chimioterapie, mama a doi copii este acum în remisie.

„Cincizeci și patru la sută din cancerele intestinale pot fi prevenite”, a explicat ea.

Dr Patel, de la Dorking în Surrey, a împărtășit șase modalități de a reduce riscul de a dezvolta cancer intestinal, inclusiv două modificări specifice dietei de făcut.

Ea a spus: „Mănâncă o dietă bogată în fibre. Știm că nouă din 10 persoane nu mănâncă cantitatea recomandată în fiecare zi, adică 30 de grame pe zi pentru adulți.

„Se știe că acest lucru cauzează aproape o treime din cazurile de cancer intestinal care pot fi prevenite.

„Încurajați-vă să căutați schimburi de alimente bogate în fibre, cum ar fi schimbarea pâinii albe și a pastelor cu rumenirea și consumul de cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi.

„Nu numai că o dietă bogată în fibre reduce riscul de cancer intestinal, ci va reduce riscul de accident vascular cerebral, diabet, colesterol ridicat și va preveni constipația și vă va îmbunătăți sănătatea intestinală, despre care știm că poate afecta corpul și mintea în multe feluri.”

Dr Patel a continuat: „Reduceți-vă consumul de carne roșie și de carne procesată.

„Orientările guvernamentale sugerează că oricine consumă mai mult de 90 de grame din aceste produse pe zi ar trebui să-și reducă consumul la mai puțin de 70 de grame pe zi, ceea ce echivalează cu cinci felii de șuncă subțire, 1,5 cârnați gătiți sau cinci linguri pentru bolognese gătite.

„Încurajați zilele fără carne și schimburile de carne cu linte, tocaniță de legume și carne tocată de curcan.”

Alte sfaturi  pentru reducerea riscului de cancer intestinal includ:

  • Reducerea consumului de alcool
  • Asigurarea activitatii fizice si miscari regulate
  • Renunțarea la fumat
  • Pierderea în greutate dacă ești supraponderal.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel