Sari la conținut

Medic: simptomele cancerului tiroidian. Incidența cancerului tiroidian crește anual cu 0.8% la femei și cu 1.5% la bărbați (pe primul loc la bărbați).

Boala Hashimoto
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala Hashimoto, afecțiune care afecteaza tiroida

Un nodul ar putea fi unul dintre primele semne când vine vorba de cancerul tiroidian.

Cancerul tiroidian este cancerul care se găsește în glanda tiroidă. Deși este destul de rar, ca toate tipurile de cancer, cunoașterea simptomelor poate duce la depistarea precoce și la un tratament mai de succes.

Farmacist de la Chemist Click Online Pharmacy, Abbas Kanani a spus că un nodul care crește încet în gât ar putea fi primul semnal de alarmă.

El a spus: „Un nod în față, în partea inferioară a gâtului, care de obicei se simte tare și încet devine mai mare. Nu este dureros”.

Pot apărea și alte patru simptome, a spus Kanani. Acestea pot include o voce răgușită sau o durere în gât.

O persoană cu cancer tiroidian poate avea, de asemenea, dificultăți la înghițire sau respirație sau poate avea dureri în partea din față a gâtului sau senzația că ceva ți-ar apăsa gâtul.

Simptome cancer tiroidian
Sursă foto: Getty Images

Alte simptome care pot urma includ:

  • O față roșie, cunoscută sub rozacee
  • Scaun mai moale sau diaree
  • Pierdere în greutate
  • Tuse.

„Aceste simptome sunt foarte frecvente și pot fi cauzate de multe afecțiuni diferite”, a spus Kanani.

Cauze și factori de risc ai cancerului tiroidian

  • În unele situații, mutațiile genetice pot explică apariția cancerului tiroidian, mai ales la copii, adolescenți și adulți tineri. Cauzele genetice sunt suspectate când mai mulți membri de familie au fost diagnosticați cu cancerul tiroidian sau când pacientul are alte boli care sunt cunoscute să facă parte dintr-un sindrom genetic care predispune și pentru dezvoltarea unui cancer tiroidian (de exemplu, sindroamele Gardner, Cowden, DICER-1, MEN-2A și MEN-2B, complexul Carney).
  • Radiațiile ionizante sunt o altă cauza dovedită a cancerului tiroidian. Putem menționa creșterea incidenței de cancer tiroidian la cei expuși în copilărie la radiațiile de la Cernobîl sau Hiroshima și Nagasaki. De asemenea, radioterapia pentru alte cancere în copilărie crește riscul de apariție a cancerului tiroidian pe parcursul vieții.
  • Pacienții cu tiroidita autoimună au risc crescut de apariție a cancerului tiroidian.
  • Fumatul, obezitatea și consumul de alcool sunt asociate cu riscul crescut de noduli tiroidieni.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel