vineri, august 12, 2022

Este nevoie să ai maximă atenție la simptomele care indică scăderea saturației de oxigen. Aceasta nu trebuie să coboare sub 95%. În cazul în care se întâmplă asta, este nevoie să acționezi. Valorile sub 90% impun asistență medicală de urgență. 

Saturația de oxigen este unul dintre cei mai importanți indicatori pentru sănătatea ta. O saturație scăzută poate duce la diferite complicații și la necesitatea unei asistențe medicale de urgență sau a unei măști de oxigen.

Te-ar mai interesa: Medic român: „Luați, preventiv, câte o capsulă din...

Care este saturația normală de oxigen?

Sunt considerate normale pentru saturația de oxigen valorile de peste 95%. Mai exact, cu cât acestea se apropie de 100%, cu atât mai bine este pentru organism și oxigenarea organelor acestuia.

O valoare sub 95% a saturației de oxigen indică faptul că starea de sănătate a pacientului trebuie monitorizată, iar când valorile scad sub 90%, atunci pacientul are nevoie cu siguranță de asistență medicală de urgență sau ventilație mecanică.

Conf. univ. dr. Irina Strâmbu spune că specia umană este dependentă de oxigen.

„În secțiile COVID ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta pacienții ajung de foarte multe ori la internare cu afectare pulmonară severă evidențiată prin saturații de oxigen înspăimântătoare: 70%, 60%, chiar 50%, asta înseamnă că mai puțin de jumătate din globulele roșii care ajung în plămân găsesc acest gaz să îl poată prelua și să-l ducă la creier, inimă… Este prioritar pentru acești pacienți tratamentul, conform protocoalelor în vigoare, iar pe primul loc, medicamentul necesar din primul moment în COVID este oxigenul, care se administrează la un debit uriaș care să permită creșterea saturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale, care au rol cheie în supraviețuirea organismului la criza generată de virus”, spune medicul.

Te-ar mai interesa: Cancerul NU este sfârșit de drum: Feminitate după ...

Adaugă că experiența pandemiei a arătat că debitul de oxigen necesar poate fi foarte mare, până la 60 litri pe minut.

„Din nefericire, unii pacienți continuă să se agraveze cu tot tratamentul disponibil în acest moment, fiind uneori nevoie de mijloace invazive, intense și greu de tolerat, care însă permit ca oxigenul să ajungă la organele vitale… și sunt convinsă că mulți dintre dvs. au auzit în aceste zile cuvintele: ventilație non-invazivă sau intubație sau ventilație mecanică. Terapia cu oxigen nu arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Vremuri bune pentru aceste zodii: Care sunt nativi...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private