Sari la conținut

Medic: Trebuie să faci asta pentru sănătatea ta!  Risc redus de cancer, boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet 

cancer de san
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Primele semne ale cancerului de sân

Medic: Trebuie să faci asta pentru sănătatea ta!  Nu avem tendința de a clasifica o ceașcă obișnuită de ceai ca fiind un aliment sănătos – dar, dacă ne uităm la dovezile care s-au adunat pentru numeroasele beneficii ale acestei licori, există un argument credibil că ar trebui să o facem constant, potrivit medicilor.

Cercetătorii au analizat mai atent consumul ceaiul standard – adică ceaiul negru, verde, alb și oolong (care este undeva între verde și negru și este servit de obicei cu lapte).

Potrivit studiilor, băutorii de ceai păreau să aibă, de asemenea, un risc redus de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, și au existat beneficii pentru sănătatea oaselor și funcția cognitivă.

„Nu avem tendința de a clasifica o ceașcă de ceai obișnuită ca fiind un aliment sănătos – dar când ne uităm la dovezile care se adună în legătură cu numeroasele beneficii ale ceaiului, există un argument credibil că ar trebui să o facem”, spune Dr. Megan Rossi.

Potrivit cercetărilor, consumul a două-trei cești pe zi este asociat cu o mai bună sănătate intestinală și cu un risc redus de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Mai mult, băutorii de ceai păreau să aibă, de asemenea, un risc redus de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, și au existat beneficii pentru sănătatea oaselor și funcția cognitivă (adică puterea creierului).

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului provin din faptul că acesta este bogat în polifenoli – substanțe chimice vegetale pe care bacteriile noastre intestinale le descompun într-o serie de compuși benefici care au un efect antioxidant în organism. Cu alte cuvinte, aceștia ne protejează celulele și țesuturile de uzură și elimină substanțele potențial dăunătoare care circulă în sistemul nostru.

S-a demonstrat, de asemenea, că stimulează producția de oxid nitric, care dilată vasele de sânge și ajută la reducerea tensiunii arteriale și a presiunii asupra inimii.

Dacă acest lucru nu ar fi fost de ajuns, ele protejează și împotriva inflamației, despre care se știe că stă la baza nu doar a unor boli precum diabetul de tip 2, ci și a semnelor de îmbătrânire.

Consumul de ceai negru a fost asociat cu un risc redus de a muri din cauza cancerului, dar nu și ceaiul verde (deși șase cești de ceai verde pe zi au fost asociate cu un risc redus cu 21% de cancer la stomac). De asemenea, este posibil ca și alte obiceiuri alimentare să fi jucat un rol.

În ciuda faptului că ceaiul negru și ceaiul verde furnizează cantități similare de antioxidanți, ceaiul verde conține mai puțină cofeină. Așadar, dacă sunteți anxios sau suferiți de dureri de cap (ambele pot fi exacerbate de cofeină), atunci verdele ar putea fi o opțiune mai bună.

Ceaiul verde este, de asemenea, mai bogat în L-teanină, o substanță chimică cunoscută ca având un efect relaxant asupra creierului – dar, din cauza conținutului său de cofeină, nu v-aș sugera să îl beți aproape de ora de culcare.

Un dezavantaj al oricărui ceai este că acesta conține tanin, un compus care, deși are proprietăți antioxidante, se leagă mai puțin atrăgător de fier și îl face mai greu de absorbit. Așadar, dacă luați pastile de fier sau sunteți anemic, atunci beți ceaiul cu două ore înainte sau după mese.

Cealaltă opțiune este ceaiul din plante. Strict vorbind, acestea nu sunt deloc ceaiuri, deoarece sunt făcute din flori, mirodenii și rădăcini, mai degrabă decât din frunze de ceai. Cele mai multe nu conțin cofeină, dar nu au tendința de a oferi același efect antioxidant ca și ceaiul standard.

Trebuie să știți că unele ceaiuri din plante interferează cu medicamentele (de exemplu, ghimbirul poate subția sângele și poate scădea nivelul de zahăr din sânge), așa că merită să consultați farmacistul dacă intenționați să beți mai mult de o ceașcă sau două pe zi.

Dar ce pot oferi ceaiurile din plante preferate în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate?

GHIMBIR

Acesta este asociat cu combaterea grețurilor matinale sau a grețurilor cauzate de terapiile împotriva cancerului, dar studiile sugerează că aveți nevoie de patru căni de ceai de ghimbir cumpărat din magazin pentru a avea efect. Puteți obține un beneficiu similar dintr-o singură ceașcă preparată folosind o linguriță de ghimbir proaspăt ras în apă caldă.

Dacă aveți antecedente de avort spontan, cel mai bine este să evitați cantitățile mari – și întrebați întotdeauna medicul de familie dacă aveți nelămuriri.

MENTĂ 

Conținând compuși care au un efect antispasmodic, s-a demonstrat că menta relaxează mucoasa intestinală și eliberează aerul reținut, ceea ce o face bună pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil, balonare sau crampe la stomac.

Dar pentru cei grav afectați se recomandă o capsulă de ulei de mentă, mai degrabă decât ceai, deoarece veți obține o doză mai mare.

MUȘEȚEL

Mușețelul conține apigenină, un antioxidant care se leagă de anumiți receptori ai celulelor cerebrale, ceea ce, la rândul său, se crede că reduce insomnia.

Un studiu a constatat că femeile care au născut recent și care au băut ceaiul timp de două săptămâni (o ceașcă pe seară) au raportat un somn mai bun decât cele care nu au făcut-o, a raportat Journal of Advanced Nursing în 2015.

TURMERIC

Există dovezi promițătoare privind beneficiile turmericului, și mai exact ale componentei active curcumina, în rândul celor cu colită ulcerativă (în care intestinul gros este inflamat). Dar majoritatea cercetărilor în acest sens sunt realizate cu capsule de curcumină în doze mari, potrivit dailymail.co.uk

Turmericul poate ajuta, de asemenea, în cazul bufeurilor legate de menopauză.

Nu beți niciun ceai fierbinte. Cercetările (deși limitate) au sugerat că băuturile foarte fierbinți ar putea provoca deteriorarea celulelor din esofag, ceea ce ar putea crește riscul de cancer.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel