Sari la conținut

Medicament care încetinește progresia Alzheimer, aprobat de FDA: cum funcționează, efecte secundare și costuri

Medicament care încetinește progresia Alzheimer, aprobat de FDA: cum funcționează, efecte secundare și costuri. Milioane de oameni trăiesc cu Alzheimer în 2023, potrivit Asociației Alzheimer, care mai spune că până în 2050, se estimează că acest număr va crește la aproape 13 milioane.

Nu este clar ce cauzează Alzheimer, dar National Institute on Aging spune că este probabil o combinație de modificări ale creierului legate de vârstă, cuplate cu factori genetici, de mediu sau de stil de viață.

Pacienții diagnosticați cu boală suferă un declin în mai multe domenii, inclusiv abilitățile cognitive, comportamentale și fizice. În prezent, nu există un tratament pentru Alzheimer, iar unul din trei bătrâni moare cu această boală sau cu o altă formă de demență, potrivit Asociației Alzheimer.

Un medicament care încetinește progresia Alzheimer, aprobat de FDA

Sptămâna trecută, Administrația pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration) a acordat aprobarea deplină pentru un nou medicament numit Leqembi. Leqembi este primul medicament de acest gen cu dovezi clare că poate încetini declinul cognitiv la persoanele cu stadii incipiente ale bolii.

Aprobarea completă înseamnă că Medicare poate începe să acopere costul tratamentului pentru pacienți, făcându-l mai disponibil pe scară largă.

„Acest tratament, deși nu este un leac, le poate oferi oamenilor în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer mai mult timp pentru a-și menține independența și pentru a face lucrurile pe care le plac”, a declarat Joanne Pike, CEO și președinte al Asociației Alzheimer, într-un comunicat.

„Acest lucru le oferă oamenilor mai multe luni de recunoaștere a soției, a copiilor și a nepoților. Înseamnă, de asemenea, mai mult timp pentru ca o persoană să conducă în siguranță, cu acuratețe și cu promptitudine să aibă grijă de finanțele familiei și să participe pe deplin la hobby-uri și interese”, se mai arată în comunicat.

Cum funcționează Leqembi

Medicamentul, cunoscut generic sub numele de lecanemab și fabricat de companiile farmaceutice Eisai și Biogen, vizează beta-amiloid, componenta principală a plăcilor de amiloid – grupuri anormale, insolubile de fragmente de proteine ​​– găsite în creierul persoanelor cu boala Alzheimer.

Leqembi se administrează intravenos la fiecare două săptămâni. Acesta marchează plăcile care trebuie curățate de sistemul imunitar înainte ca acestea să poată sufoca neuronii din creier.

Cu toate acestea, oficialii au subliniat că medicamentul este un tratament, nu un leac.

În noiembrie 2022, datele dintr-un studiu clinic de fază III au arătat că Leqembi a încetinit rata declinului cognitiv cu 27% la pacienții care se confruntă cu stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, făcând ca medicamentul să fie primul de acest fel care a produs un astfel de rezultat pozitiv.

FDA a acordat aprobarea accelerată în ianuarie 2022, înainte de aprobarea completă care a fost acordată în această săptămână. Cu toate acestea, medicamentul va fi administrat numai persoanelor aflate în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, nu celor care au deja o afectare cognitivă semnificativă.

Efecte secundare

Studiile au arătat că există un anumit risc de umflare și sângerare în creier cu Leqembi, deși mai puțin decât cu Aduhelm, un alt medicament pentru Alzheimer pe care FDA l-a aprobat în 2021.

Cu toate acestea, un raport al Congresului a constatat că aprobarea lui Aduhlem de către FDA a fost „plină de nereguli” și că acțiunile agenției „trezesc serioase îngrijorări cu privire la neregulile protocolului FDA”.

În plus, pentru cei care nu beneficiază de Medicaid, există o îngrijorare cu privire la cât de disponibil va fi Leqembi din cauza costului său. Eisai și Biogen au spus că Leqembi are un preț de peste 26.000 de dolari pe an.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel