Sari la conținut

Medicament folosit în timpul pandemiei COVID-19, responsabil pentru 17.000 de decese

noua varianta covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
simptome covid

Din cuprinsul articolului

Un medicament folosit la începutul pandemiei de COVID-19 este suspectat că ar fi provocat decesul a aproape 17.000 de pacienţi, potrivit unui nou studiu, care aminteşte că inclusiv fostul președinte american Donald Trump l-a recomandat.

Este posibil ca aproape 17.000 de persoane să fi murit după ce au luat hidroxicolorochină în timpul primului val de Covid-19, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii francezi.

Medicamentul împotriva malariei a fost prescris unor pacienți spitalizați cu Covid-19 în timpul primului val al pandemiei, „în ciuda absenței dovezilor care să documenteze beneficiile sale clinice”, subliniază cercetătorii în studiul lor, publicat în numărul revistei Biomedicine & Pharmacotherapy, care va apărea în februarie.

Acum, cercetătorii au estimat că aproximativ 16.990 de persoane din șase țări, Franța, Belgia, Italia, Spania, Turcia și Statele Unite ale Americii, ar fi murit din această cauză.

Efecte adverse grave

Cifra provine dintr-un studiu publicat în revista științifică Nature, care a raportat o creștere cu 11 % a ratei mortalității, legată de prescrierea medicamentului împotriva Covid-19, din cauza potențialelor efecte adverse, cum ar fi tulburările de ritm cardiac, și a utilizării sale în locul altor tratamente eficiente.

Cercetătorii de la universități din Lyon, Franța, și Québec, Canada, au folosit această cifră pentru a analiza datele de spitalizare pentru Covid în fiecare dintre cele șase țări, expunerea la hidroxiclorochină și creșterea riscului relativ de deces legat de acest medicament, scrie Politico, potrivit 360medical.ro.

De fapt, ei spun că cifra ar putea fi mult mai mare, având în vedere că studiul se referă doar la șase țări din martie până în iulie 2020, când medicamentul a fost prescris pe scară mult mai largă.

sursa foto: europafm.ro

Hidroxiclorochina a devenit renumit datorită virologului francez Didier Raoult, care a sugerat că hidroxiclorochina ar putea trata Covid-19.

Acesta a condus spitalul Méditerranée Infection Foundation, dar a fost ulterior înlăturat pe fondul unei controverse tot mai mari, acuzat fiind de colegii din comunitatea medicală că a răspândit informații false despre beneficiile medicamentului.

De asemenea, medicamentul a fost considerat un fel de „leac miraculos” de către președintele american, Donald Trump, care îndemna populaţia să se trateze cu hidroxiclorochina: „Ce aveți de pierdut? Luați-l”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel