joi, ianuarie 27, 2022

Acest medicament este adeseori folosit în cazuri de febră extremă. Însă avertizările doctorului Mihai Craiu ne pun în gardă: în niciun caz nu se administrează copiilor mai mici de 4 ani.

Novocalmin este un supozitor folosit de mulți părinți în caz de febră crescută la copiii mici. El scade rapid temperatura, dar puțini știu că nu se administrează sub vârsta de 4 ani.

Dr. Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, a explicat într-un interviu pentru Totuldespremame.ro, care sunt riscurile asociate acestui supozitor care combate febra.

Te-ar mai interesa: Monica Pop a răbufnit: Totul e o înșelătorie ordin...

Alvotor, locamin, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin sunt medicamente care conțin toate substanța numită metamizol sodic, parte din grupa medicamentelor analgezice, antipiretice (care combat febra) și antiinflamatoare.

Medicament interzis în lume, administrat în România

De altfel, metamizolul sodic este o substanță controversată,  interzisă în multe țări după ce s-a descoperit că poate declanșa o maladie fatală.

În România, medicamentele care conțin această substanță se pot elibera doar cu rețetă.

Părinții apelează adesea la ele în caz de febră mare, care nu cedează la uzualele antitermice paracetamol și ibuprofen.

Te-ar mai interesa: Ridicarea tuturor restricțiilor, din februarie, în...

Dintre toate, novocalminul este singurul care nu se poate administra la vârste mai mici de patru ani și care necesită mai multă prudență.

Dr. Mihai Craiu : ”Pot să vă spun doar ceea ce spune Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), și anume că este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare. De altfel, el este interzis în peste 120 de țări din lume.

Te-ar mai interesa: Unui bărbat nevaccinat i-a fost refuzat un transpl...

ANMDM îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice.

Ar trebui, deci, să fie ultima opțiune după ce ai administrat diverse suspensii sau supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac și așa mai departe.

Te-ar mai interesa: Florin Piersic împlinește astăzi 86 de ani! Mesaju...

Mă refer strict la patologia pediatrică, pentru că adultul are un antitermic mult mai potent decât novocalminul: aspirina (acidul acetilsalicilic), total interzisă în cazul copiilor.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private