Sari la conținut

Medicamente sau suplimente pe care nu trebuie să le combinați NICIODATĂ

Photo by Laurynas Mereckas on Unsplash

Milioane de persoane consumă zilnic tablete care stimulează sănătatea – dar este important să ai grijă ce și când iei.

În zilele noastre, suntem mai atenți la sănătate ca oricând, milioane dintre noi apelând la vitamine, minerale și alte suplimente pentru a ne ajuta să ne simțim cât mai bine.

Cei mai mulți își asigură necesarul mâncând sănătos, dar alții au nevoie – sau doresc – un mic impuls nutritiv suplimentar. Aici intră în joc suplimentele – dar trebuie să fiți foarte atenți la ce și când luați, deoarece amestecarea anumitor pastile poate cauza probleme. Ținând cont de acest lucru, iată care sunt combinațiile pe care chiar trebuie să le evitați, potrivit The Healthy:

Sunătoarea și antidepresivele

Trebuie să fiți atenți la reacția unui supliment cu orice medicament fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală, spune Robert Glatter, profesor asistent de medicină de urgență la Northwell Health. De exemplu, sunătoarea, un medicament pe bază de plante medicinale administrat în mod obișnuit, poate provoca febră, confuzie și anxietate dacă este administrată împreună cu alte antidepresive.

Acest lucru se datorează faptului că ambele de mai sus cresc nivelurile de serotonină, substanța chimică cerebrală care produce starea de bine. „Acest lucru poate provoca sindromul serotoninei și, în cazuri severe, poate duce la rigiditate musculară și convulsii”, spune el.

Calciu și magneziu

Dacă luați aceste două minerale în același timp, se poate reduce eficiența lor, spune Tod Cooperman, MD, președintele companiei independente de testare consumerlab.com.

„Luarea unor cantități mari de minerale cu alte minerale va reduce absorbția”, spune el. În esență, mineralele concurează între ele – și ambele au de pierdut. Acesta este motivul pentru care este sensibil să luați orice supliment de minerale la cel puțin două ore distanță.

Fier și ceai verde

Fierul este vital pentru energia ta, deoarece ajută la distribuirea oxigenului către celule. Dar nu vei putea absorbi mineralul dacă îl amesteci cu ceai verde, ceai negru sau suplimente de curcumină.

Dr. Cooperman sfătuiește să le separați pe cele două la interval de câteva ore.

Fierul și antibioticele

Dacă luați antibiotice – în special cele din familia tetraciclinelor – împreună cu suplimentele de fier, este posibil ca primele să nu mai funcționeze la fel de bine. Ca atare, este indicat să le spațiezi pe cele două.

Ulei de pește și gingko biloba

Prezentate pe scară largă pentru a calma inflamațiile și pentru a vă îmbunătăți starea de spirit, suplimentele de ulei de pește Omega-3 nu sunt atât de bune pentru dumneavoastră dacă sunt combinate cu plante care subțiază sângele – cum ar fi ginkgo biloba sau usturoiul.

Dr. Cooperman spune că acest lucru ar putea împiedica coagularea, ceea ce poate duce la sângerări necontrolate. Din nou, pentru siguranță, este indicat să le iei la distanță de cel puțin două ore.

Melatonina și alte plante sedative

Orice plantă sau supliment cu proprietăți sedative este susceptibil să aibă un efect advers asupra ta dacă se exagerează. Printre acestea se numără valeriana, melatonina și sunătoarea. Dr. Cooperman spune: „Atunci când sunt luate împreună, acestea pot provoca prea multă somnolență”.

Vitaminele A, D, E și K

Dacă luați vitamina K împreună cu alte vitamine liposolubile – cum ar fi A, D sau E – este posibil să nu absorbiți la fel de mult ca și cum le-ați lua la momente diferite.

Dr. Cooperman vă sfătuiește: „Dacă luați o multivitamină nu vă faceți griji, dar dacă aveți deficit de K și aveți nevoie de K suplimentar, luați-o la două ore distanță de celelalte vitamine liposolubile”, spune el.

Calciu și potasiu

După cum s-a discutat deja, mineralele necesare vor concura adesea pentru absorbție de către organism – ceea ce înseamnă că veți obține mai puțin din fiecare atunci când le luați împreună. Oricine are probleme digestive sau care lucrează sau face exerciții fizice în zone cu climă umedă, poate avea un deficit de potasiu. Dacă trebuie să luați ambele suplimente, asigurați-vă că le distanțați cu câteva ore.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel