Sari la conținut

Cele mai periculoase interacțiuni alimente-medicamente. Un medic avertizează: Efecte secundare care pot schimba viața

Folii de medicamente
Foto: arhiva Doctorul Zilei
Biofarm anunta profit de milioane

Dacă sunteți un fan al brânzei, al mezelurilor și al sucului de grapefruit, ar fi bine să vă reevaluați alegerile alimentare dacă luați antibiotice, statine sau antidepresive, potrivit unui expert.

Cu toate acestea, un nutriționist avertizează să nu amestecați anumite alimente și băuturi cu medicamentele prescrise. Dacă vi s-au administrat recent antibiotice, antidepresive sau statine, iată care sunt alegerile alimentare care ar putea să le împiedice eficacitatea.

Să-ți iei medicamentele nu este chiar o știință a rachetelor. Un pahar de apă asociat cu pastilele mici este tot ce este nevoie.

Cu toate acestea, Benjamin Bowers, nutriționist și fondator al Satia, a explicat că există și alte reguli care trebuie respectate.

Bowers a spus: „Nu trebuie să vă faceți griji: „Atunci când luați anumite medicamente, trebuie să acordați atenție dietei, deoarece unele alimente pot avea un impact semnificativ asupra modului în care medicamentul funcționează în corpul dumneavoastră.

„Anumite ingrediente pot fie să reducă eficacitatea medicamentului, fie să ducă la efecte secundare care pot schimba viața.”

Antibioticele și lactatele

Dacă ați avut recent o pneumonie bacteriană sau o infecție bacteriană a tractului urinar, este posibil să vi se fi administrat antibiotice cunoscute sub numele de fluorochinolone sau tetracicline.

Aceste antibiotice sunt utilizate pentru a viza o întreagă serie de infecții bacteriene, de la piele la tractul respirator și tractul urinar până la ganglionii limfatici.

În timp ce s-ar putea să nu vă puteți imagina o ceașcă de ceai fără un strop de lapte, nutriționistul a sfătuit să nu asociați aceste tipuri de antibiotice cu produse lactate.

Bowers a spus: „Lactatele interferează cu absorbția antibioticelor, deoarece calciul, magneziul și alte minerale care se găsesc în produsele lactate se pot lega de antibiotice și le pot face mai puțin eficiente.

„În general, se recomandă să se evite consumul de produse lactate în același timp sau la câteva ore după administrarea medicamentelor.”

Dacă sunteți un fan al brânzei de vaci sau al brânzei cremă, nutriționistul a oferit o veste bună. Aceste două produse lactate pot fi în continuare savurate chiar și atunci când luați fluorochinolone și tetraciclină – doar că nu consumați „cantități foarte mari”.

Statine și suc de grapefruit

Zemos și dulce în același timp, sucul de grapefruit este o băutură răcoritoare și delicioasă, dar ar putea fi timpul să îl lăsați pe raftul magazinului alimentar dacă luați anumite statine.

Citricele, precum și sucul lor, pot crește nivelul de statine din sângele dumneavoastră, ceea ce poate, la rândul său, să vă crească riscul de efecte secundare grave sau să vă modifice eficacitatea acestora.

NHS adaugă că simvastatina și atorvastatina sunt tipurile care nu ar trebui amestecate cu sucul și fructul.

Bowers a spus: „Medicamentul se poate acumula în corpul dumneavoastră, ceea ce poate duce la consecințe grave asupra sănătății.

„Din fericire, grepfrutul este singurul citrus care afectează aceste medicamente, așa că nu trebuie să vă faceți griji în timp ce vă sorbiți limonada”.

Mezeluri - Pixabay
Mezeluri – Pixabay

Antidepresivele și plăcile de mezeluri

Deși sunt prescrise mai rar în prezent, inhibitorii de monoaminooxidază (IMAO) sunt utilizați pentru a trata diferite forme de depresie și unele tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi tulburarea de panică.

Cu toate acestea, aceste antidepresive nu ar trebui amestecate cu alimente bogate în tiramină, cum ar fi brânza maturată, cum ar fi cheddar și gorgonzola, și carnea, cum ar fi prosciutto și chorizo – toate considerate alimente de bază ale plăcilor de mezeluri.

Bowers a spus: „Anumite alimente bogate în tiramină, cum ar fi brânzeturile vechi, vinul [și mezelurile] pot provoca o creștere periculoasă a tensiunii arteriale din cauza inhibării de către IMAO a monoaminoxidazei, o enzimă care descompune anumiți neurotransmițători din creier.

„Acest lucru poate duce la o creștere periculoasă a tensiunii arteriale, cunoscută sub numele de criză hipertensivă. Astfel, persoanele care iau IMAO sunt sfătuite să evite alimentele bogate în tiramină pentru a asigura eficacitatea și siguranța medicamentelor.”

Nutriționistul a adăugat că ar trebui să vă verificați întotdeauna dieta și orice posibile interacțiuni cu medicamentele cu medicul dumneavoastră sau cu un farmacist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel