Sari la conținut

Medicamente super cunoscute care afectează vasele de sânge din creier. Toată lumea le ia

Medicamente super cunoscute care afectează vasele de sânge din creier. Agenţia Europeană pentru Medicamente a atras atenția cu privire la un cunoscut medicament pe care toată lumea îl ia. Potrivit  specialiștilor, acesta ar putea fi interzis sau cumpărate doar cu reţetă de la medic.

Medicamente super cunoscute care afectează vasele de sânge din creier. Toată lumea îl ia

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunțat că se va face o analiză de siguranţă a medicamentelor pentru răpceală şi gripă pentru a vedea dacă există vreun risc de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Medicamentele care conţin pseudoefedrină ar putea fi interzise în Regatul Unit sau cumpărate doar cu reţetă de la medic.

Ce este pseudoefedrina?

Pseudoefedrina este o substanţă care se administrează fie singură, fie în combinaţie cu alte medicamente pentru a trata simptomele de gripă, răceală sau alergie. Nu se ia mai mult de șapte zile consecutive, pentru că în cazul unei doze mari creşte riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Agenţia Europeană a Medicamentului investighează posibila legătură dintre pastilele care conţin pseudoefedrină şi afecţiuni ale vaselor de sânge din creier. În ultima vreme, mai multe cazuri au fost raportate de pacienţi.

De ce pot fi periculoase medicamentele cu pseudoefedrină, folosite la gripă și răceală?

Marius Chipurici, toxicolog, a afirmat că „acţionează pe vasele mici prin blocarea vaselor inimii, coronarelor, sau atac vascular cerebral, ischemic în special, prin blocarea vaselor de sânge la nivelul creierului.

Ce medicamente au cea mai mare concentrație de pseudoefedrină
Medicamentele care desfundă nasul au cea mai mare concentraţie de pseudoefedrină, spun toxicologii. Şi un singur comprimat este, uneori, o doză prea mare pentru organismul nostru”.

Expertul mai spune că „este un stimulent al sistemului nervos central şi pe aparatul cardiovascular acţionează ca vasoconstrictor, artitmogen şi de creşterea tensiunii arteriale. Este greu de stabilit un prag periculos dar, în principiu, după 100 de miligrame de pseudoefedrină putem să fim îngrijoraţi”, potrivit observatornews.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel