Sari la conținut

Medicamentele contrafăcute de slăbit au invadat piaţa din Europa. Mărturii şocante: „M-au dus direct la spital”

medicament
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Ozempic, medicament ce va fi retras de pe piață

Autorităţile sanitare din Europa sunt în alerttă, după ce un medicament eliberat cu reţetă pentru diabet a fost falsificat şi ar conţine o altă substanţă. Tratamentul este folosit, pe scară largă, şi pentru slăbit.

Astfel, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis o alertă prin notificări de la agențiile naționale de sănătate cu privire la existența unor loturi falsificate ale medicamentului Ozempic, care se administrează printr-o soluție injectabilă.

După cum a informat agenţia într-un comunicat, autoritățile sanitare au depistat distribuția stilourilor injectoare preumplute, mecanismul de administrare a acestui medicament, cu numere de serie inactive, motiv pentru care au alertat operatorii de posibile contrafaceri. Aceste stilouri au venit de la firme din Austria și Germania, deși, deocamdată, nu s-a detectat vânzarea lor în farmacii legale și nu au fost raportări de pacienți afectați de contrafacere.

În România medicamentul se eliberează doar cu prescripţie, pentru pacienţii cu diabet. Scade glicemia şi limitează pofta de mâncare. De câteva luni, însă, au apărut tot mai multe grupuri pe diferite platforme online, pe care se pot face comenzi, chiar dacă cei care cumpără nu au reţetă.

Mărturii şocante: „M-au dus direct la spital”

Iată ce povestesc două femei despre care se bănuieşte că au utilizat o injecţie contrafăcută: „După 20 de minute am început să tremur, să îmi bată inima destul de tare, transpiraţie. Dar nu m-am putut ridica din pat, am băut apă şi am chemat salvarea.

M-au şi dus direct la spital cu tahicardie. Şi am dus pen-ul cu mine şi mi-au spus: Doamnă, v-aţi injectat 0.5 insulină şi dumneavoastră sunteţi fără diabet”.

Încercam să pierd câteva kilograme. Auzisem foarte multe, mai ales de la vedete din afară care au folosit”, spune un român. „Timp de o spătămână şi nu m-am simţit deloc bine, aşa că după am renunţat.

În momentul în care am luat, ştiam deja peste 20 de persoane care au luat şi niciuna dintre acele persoane nu avea probleme cu diabetul”, a mai povestit o pacientă, potrivit observatornews.ro.

Potrivit raportului EMA, stilourile preumplute Ozempic au numere de lot, coduri de bare 2D și numere de serie unice care pot fi urmărite în întreaga UE, așa că atunci când codurile inactive au fost scanate, au fost declanșate alerte pentru presupusele falsuri.

Ozempic conține substanța activă semaglutidă și este autorizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, dar este folosit și pentru slăbit, ceea ce a dus la o creștere a cererii pentru acest medicament.

Cele mai recente rapoarte de falsificare vin în urma unei creșteri a cererii pentru acest medicament, care a condus, de asemenea, la o situație de penurie, potrivit EMA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel