Sari la conținut

Medicamentul asociat cu un risc dublu de dezvoltare a cancerului! Este prescris anul la milioane de oameni!

Progresele științifice în cercetarea cancerului au făcut câștiguri semnificative, ajutând milioane de oameni să primească tratament curativ. Dar cercetătorii continuă să sublinieze că este mai bine să previi decât să vindeci. O pastilă care este prescrisă pe scară largă  ar putea crește riscul de cancer de stomac de două ori.

Ratele de supraviețuire a cancerului  s-au dublat în ultimii 40 de ani, datorită îmbunătățirilor semnificative în îngrijirea cancerului. O mare parte a fondurilor de cercetare a fost investită și în prevenire. Până în prezent, cercetătorii au descoperit o multitudine de factori de risc pentru cancer, dintre care unul poate include o pastilă prescrisă pe scară largă pe tot globul.

Potrivit Therapeutic Advances of Gastroenterology, inhibitorii pompei de protoni sunt unul dintre cele mai prescrise medicamente din lume.

De fapt, se estimează că există peste 50 de milioane de rețete făcute anual pentru IPP numai în Marea Britanie.

Site-ul web Patients explică: „Inhibitorii pompei de protoni reduc cantitatea de acid produsă de stomac. Sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata refluxul acid și ulcerele stomacale și ale unei părți a intestinului numită duoden.”

Cu toate acestea, un studiu publicat în jurnalul Gut a detectat o asociere între utilizarea pe termen lung a medicamentului și un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de stomac.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong și University College London a constatat că riscul de a dezvolta cancer a crescut odată cu durata tratamentului.

Descoperirile au fost obținute dintr-un studiu care a analizat o cohortă de peste 63.397 de adulți.

Participanții incluși au fost tratați cu o terapie triplă care combină IPP și antibiotice.

Pe parcursul studiului, care a avut loc din 2012 până în 2015, un total de 3.271 de persoane au luat IPP, în timp ce 21.729 au luat H2 blocat.

Până la sfârșitul perioadei de urmărire, un total de 153 de persoane au fost diagnosticate cu cancer de stomac.

În timp ce blocanții H2 nu au nicio legătură cu un risc mai mare de cancer de stomac, IPP au fost conectați la un risc dublat de cancer de stomac.

Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la London School of Hygiene and Tropical Medicine a spus: „Multe studii observaționale au descoperit efecte adverse asociate cu IPP.

Cea mai plauzibilă explicație pentru totalitatea dovezilor în acest sens este că cei cărora li se administrează IPP, și în special cei care le continuă pe termen lung, tind să fie bolnavi în mai multe moduri decât cei cărora nu li se prescriu.”

Organismul de sănătate Rare Diseases explică faptul că cancerul de stomac apare din celulele care căptușesc stomacul, care, ca toate celulele canceroase, prezintă o creștere anormală și rapidă.

De fapt, cancerul de stomac a fost recent enumerat de către Less Survival Cancer Taskforce ca un tip de cancer cu creștere rapidă, alături de cancerele de plămân, ficat, creier, esofag și pancreas.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel