Sari la conținut

Medicamentul care ne poate UCIDE… Dr. Ciuhodaru: 10 comprimate pot fi mortale

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Medicamentul care ne poate UCIDE… Dr. Ciuhodaru: 10 comprimate pot fi mortale

Substanțele active din medicamente ne pot trata, atunci când suntem bolnavi, dar pot de asemenea să ne ucidă fulgerător. Printre cele mai folosite medicamente de români se află paracetamolul. Probabil că prețul mic l-a transformat în calmantul nr. 1 pentru români.

Ca să nu ne punem viața în pericol, dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină urgentă, a scris, din nou, pe un cont de socializare despre paracetamol.

În această perioadă, potrivit medicului, părinții și bunicii îi tratează pe cei mici cu acest medicament. Totuș, medicul atrage atenția că „0 comprimate de paracetamol pot fi mortale. În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol!”

Dr. Ciuhodaru: „Atenție părinți și bunici”

„10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.
Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Așa cum prevăd cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus în parlament”, a pecificat medicul.

Paracetamololul este toxic pentru ficat

Până când acestea vor fi adoptate trebuie să știți:

1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.
3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:
a) febrei și al
b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.
4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:
5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.
8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor).
9. De aceea recomandăm ca la cei cu vârsta sub 6 ani să fie administrate formele farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare).
10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult”, a scris medicul pe Facebook.

Paracetamol

Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală)

1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.
2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!
3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.
4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

5. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina.

Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.

Doze și mod de administrare uzuale

a)Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani: Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.
Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:
Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.
Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

Și puțintică istorie:

1. Parcacetamolul a fost sintetizat în 1873.
2. La data descoperirii sale eventualele efecte terapeutice au fost ignorate.
3. Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară. Așteaptă doar să fie adoptate.
Sper să susțineți acest demers.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel