Sari la conținut

Medicamentul care te ajută să slăbești și să-ți păstrezi oasele puternice

activitate fizica pentru maturi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cum puteti sa reduceti tensiunea arteriala

Cum să slăbești și să-ți păstrezi oasele puternice. Cercetătorii spun că luarea unui medicament popular pentru obezitate și exercițiile fizice în mod regulat pot duce la pierderea în greutate, iar sănătatea oaselor este încă menținută.

Pierderea osoasă însoțește de obicei o pierdere mare și rapidă în greutate, ceea ce crește riscul de fracturi. Aceasta este o preocupare în special pentru adulții în vârstă.

Studiul care evaluează efectul liraglutidei și exercițiile fizice asupra sănătății oaselor

Dar autorii unui nou studiu danez au descoperit că o combinație de exerciții fizice și liraglutidă păstrează densitatea minerală osoasă a șoldului, coloanei vertebrale și antebrațului. Densitatea minerală osoasă (DMO) este o măsurare a calciului și a altor minerale din țesutul osos.

Liraglutida singură reduce DMO la nivelul șoldului și coloanei vertebrale în comparație cu practicarea doar a exercițiilor fizice, potrivit studiului.

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care evaluează efectul liraglutidei și exercițiile fizice asupra sănătății oaselor, atât ca tratamente separate, cât și în combinație”, au scris cercetătorii în concluziile lor, care au fost publicate în jurnalul JAMA Network Open.

Liraglutida, vândută sub mărcile Victoza și Saxenda, face parte dintr-o clasă de medicamente GLP-1 care tratează obezitatea și diabetul de tip 2 prin scăderea apetitului. Ozempic face parte din acest grup. S-a demonstrat anterior că liraglutida crește formarea osoasă și previne pierderea osoasă la femeile obeze care au slăbit.

osteoporoza
Sursă foto: Getty Images

Cum să slăbești și să-ți păstrezi oasele puternice

Pentru acest nou studiu, 195 de participanți obezi au pierdut cel puțin 5% din greutatea lor corporală pe o dietă de opt săptămâni, foarte restrictivă. Ei au fost apoi repartizați unuia dintre cele patru programe de un an:

  1. o rutină de exerciții fizice moderate până la viguroase,
  2. o doză zilnică de liraglutidă,
  3. o combinație de exerciții fizice și medicament,
  4. o injecție placebo.

Cercetătorii au descoperit că grupurile de exerciții și liraglutidă au menținut pierderea în greutate, grupul de combinație a pierdut kilograme în plus, iar grupul placebo și-a recăpătat greutatea.

În ciuda pierderii suplimentare în greutate, grupul combinat a fost încă capabil să păstreze sănătatea oaselor.

Au existat unele limitări ale studiului, inclusiv faptul că participanții nu aveau alte boli cronice, astfel încât rezultatele ar putea să nu se traducă la pacienții cu diabet zaharat sau la persoanele în vârstă.

Totuși, cercetătorii spun că „descoperirile lor subliniază importanța combinării exercițiilor fizice cu tratamentul [liraglutid] pentru sănătatea oaselor”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel