Sari la conținut

Medicamentul care tratează gripa în 24 de ore

raceala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
gripa

Medicamentul care tratează gripa în 24 de ore. Gripa se trateaza cu ajutorul unui medicament, care poate ameliora simptomele în doar 24 de ore. Este vorba despre oseltamivir, cu denumirea comericală de Tamiflu. 

Tamiflu este un medicament antiviral care se utilizează pentru tratarea sau prevenirea gripei:
• pentru tratarea gripei, se poate utiliza la adulți și copii (inclusiv la nou-născuți la termen) care au simptome de gripă, când virusul gripal circulă în comunitate;
• pentru prevenirea gripei, se poate utiliza la adulți și copii cu vârsta peste 1 an care au intrat în contact cu cineva care are gripă, când virusul  gripal circulă în comunitate. Acest lucru se face, de regulă, de la caz la caz. În cazuri excepționale, Tamiflu se poate utiliza și ca tratament preventiv, de exemplu când vaccinul împotriva gripei sezoniere nu oferă suficientă protecție și când există o pandemie (o epidemie mondială de gripă).

În timpul unei pandemii de gripă, Tamiflu se poate utiliza, de asemenea, pentru prevenirea gripei la sugarii cu vârsta sub un an.

Cum se utilizează Tamiflu?

Tamiflu este disponibil sub formă de capsule (30 mg, 45 mg și 75 mg) și sub formă de pulbere din care se prepară un lichid care se bea (6 mg/ml și 12 mg/ml). Pentru tratarea gripei, tratamentul cu Tamiflu trebuie început în decurs de două zile de la apariția simptomelor. Doza obișnuită pentru adulții și copiii cu o greutate mai mare de 40 kg este de 75 mg și se administrează de două ori pe zi timp de 5 zile. La adulții cu un sistem imunitar slăbit (mecanismul natural de apărare al organismului), tratamentul durează 10 zile.

Pentru prevenirea gripei, tratamentul cu Tamiflu trebuie început în decurs de două zile de la contactul cu persoana care are gripă. Doza obișnuită pentru adulții și copiii cu o greutate mai mare de 40 kg este de 75 mg și se administrează o dată pe zi timp de cel puțin 10 zile după contactul cu persoana care are gripă. Când se utilizează în timpul epidemiei de gripă, Tamiflu se administrează timp de cel mult
6 săptămâni.

Cât costă Tamiflu

Cât costă Tamiflu în farmacii, câte capsule are o cutie şi cum ar trebui să procedeze cei care sunt persoane la risc şi care sunt contacţi direcţi ai celor care au gripă de tip A?

Cutia are zece capsule. Există varianta pentru copii de 30 de miligrame şi varianta pentru adulţi de 75 de miligrame. Cutia reprezintă tratamentul întreg pentru cei care sunt confirmaţi cu gripă de tip A. Costul unui tratament este de aproximativ 80 de lei.

„Mai este şi varianta de tratament pentru cei care sunt contacţi direcţi, în care se ia jumătate din doza din cutie, se ia un comprimat la 24 de ore pentru contacţi direcţi care au riscuri mari.
Preventiv, dacă cumva nu este pacient vaccinat sau este în grupa de risc. Altfel, se aşteaptă confirmarea infecţiei cu virus gripal tip A sau B, iar tratamentul trebuie început în maximum 72 de ore de la confirmare”, a declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel