Sari la conținut

Medicamentul-minune pentru slăbit Wegovy, aprobat în SUA. Când va putea fi prescris şi în Europa?

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat utilizarea medicamentului pentru slăbit Wegovy al companiei daneze Novo Nordisk pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral şi atac de cord la adulţii supraponderali sau obezi care nu au diabet.

Medicamentul Novo Nordisk pentru diabet Ozempic, utilizat pe scară largă, şi medicamentul pentru pierderea în greutate Wegovy, ambele cunoscute chimic sub numele de semaglutidă, aparţin unei clase de medicamente numite agonişti GLP-1. Dezvoltate iniţial pentru diabetul de tip 2, aceste medicamente reduc, de asemenea, pofta de mâncare şi fac stomacul să se golească mai lent.

Pacienţii care sunt obezi sau supraponderali prezintă „un risc mai mare de deces cardiovascular, atac de cord şi accident vascular cerebral”. „Oferirea unei opţiuni de tratament care s-a dovedit că reduce acest risc cardiovascular este un progres major pentru sănătatea publică”, a declarat John Sharretts, directorul diviziei pentru diabet, tulburări lipidice şi obezitate a FDA, informează Reuters și News.ro.

Atenţie la posibile reacţii adverse

Milioane de oameni iau deja medicamentele GLP-1 ale Novo, dar aprobarea FDA a acestora pentru beneficiile pentru inimă este probabil să deschidă utilizarea acestora pentru mai mulţi pacienţi.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Profesioniştii din domeniul sănătăţii ar trebui să monitorizeze pacienţii care iau medicamentul pentru apariţie unor boli de rinichi, retinopatie diabetică şi depresie sau comportamente sau gânduri suicidare, a spus FDA.

Rezulatelele studiilor clinice

Producătorul de medicamente danez a publicat în noiembrie datele complete dintr-un studiu clinic amplu care au arătat că medicamentul pentru obezitate a redus riscul de atac de cord non-letal cu 28%, de accident vascular cerebral non-fatal cu 7% şi de deces cauzat de inimă cu 15%, comparativ cu un placebo, la pacienţii cu afecţiuni cardiace preexistente.

În studiul cu 17.604 de pacienţi, cu o durată medie de 33 de luni, diferenţa dintre beneficiile de protecţie a inimii a început să apară aproape imediat după începerea tratamentului la cei care au primit Wegovy, au spus cercetătorii, sugerând că impactul pozitiv s-a datorat mai mult decât pierderii în greutate.

Aprobarea de către FDA a noilor indicaţii cardiovasculare ar putea oferi angajatorilor şi asigurătorilor mai multe motive pentru a acoperi medicamentul, în ciuda costului său ridicat. Wegovy are un preţ de listă de 1.349 USD pentru un pachet cu seringi suficiente pentru o lună.

Autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii pot extinde utilizările aprobate ale medicamentelor dacă noi date arată că acestea sunt eficiente în alte domenii terapeutice după aprobarea iniţială.

Când va putea fi prescris şi în Europa?

Solicitarea Novo pentru adăugarea beneficiilor pentru inimă ale Wegovy la autorizaţia sa europeană este în prezent în curs de revizuire de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană. Se aşteaptă la o decizie anul acesta.

Wegovy, despre care s-a demonstrat că ajută pacienţii să piardă în medie 15% din greutatea lor după 68 de săptămâni de tratament, a fost aprobat pentru prima dată de FDA pentru a trata obezitatea în iunie 2021.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel