Sari la conținut

Medicamentul miracol al începutului de primăvară, direct din natură

Din cuprinsul articolului

Mesteacănul este arborele zvelt, înalt și drept care ne întâmpină cu eleganța sa distinctivă în pădurile de foioase, având specific față de ceilalți arbori coaja albă care îi acoperă trunchiul. Vasele lui capilare se umplu, primăvara, cu un lichid incolor, numit sevă, unul dintre cele mai puternice leacuri pe care le putem găsi în natură.

În timpul iernii, seva se găsește în cantități  reduse, în special în părțile inferioare ale arborelui, mai ales în rădăcini. Seva este un lichid incolor, deosebit de limpede, cu gust dulceag. Ea conține numeroase substanțe nutritive, proteine, vitamine, minerale și foarte puține zaharuri, sub formă de xilitol.

La începutul primăverii, mesteacănul începe să absoarbă din pământ apa și substanțele minerale cu rol nutritiv, dar în paralel se pun în circulație zaharurile depozitate în țesuturile vegetale în timpul iernii. Compoziția sevei de mesteacăn constă în : minerale – calciu, fosfor, cupru, magneziu, potasiu, mangan, zinc, sodiu, fier, acizi organici, uleiuri esențiale, taninuri, saponine, vitamine și substanțe biologic active.

Seva de mesteacăn favorizează eliminarea din organism a substanțelor nocive provenite atât din hrănirea cu alimente procesate, cât și din mediul încărcat cu agenți poluanți, dar și din obiceiurile nocive cum sunt fumatul, consumul de alcool, medicamente în exces sau substanțe toxice. Se mai recomandă consumul sevei și de către cei cu valori ridicate ale colesterolului, precum și de cei cu deficiențe funcționale ale ficatului și rinichilor: hepatite, nefrite, afecțiuni ale căilor urinare.

Organele care beneficiază cel mai mult de pe urma consumului de sevă de mesteacăn sunt ficatul și rinichiul, dar și pielea, articulațiile, tubul digestiv sau pancreasul. Dintre bolile în care seva aduce beneficii, amintim: hepatitele cronice, toxice sau virale, steatoza hepatică, colecistitele, litiaza biliară, litiaza urinară, colitele, nefritele sau cistitele, artritele, guta, anemiile, edemele de cauză renală sau cardiacă, diabetul zaharat, dislipidemiile, dermatitele și dermatozele.

Este utilă în curele de slăbit, datorită conținutului complex, bogat în minerale și nutrienți.

Cură anuală timp de trei săptămâni

Cura cu sevă de mesteacăn se face o dată pe an circa 3 săptămâni, consumându-se 0,5-1 litru în fiecare zi. Se păstrează în vase curate de sticlă la frigider, nu mai mult de câteva zile. De la un mesteacăn se pot obține câțiva litri de sevă.

Dacă se dorește păstrarea sevei pe o perioadă mai lungă de timp, se va aplica procedeul numit pasteurizare.

O alternativă pentru seva de mesteacăn o reprezintă extractul hidro- glicero-alcoolic (maceratul glicerinat) din sevă de mesteacăn. Se vor consuma câte 2 mililitri de 2-3 ori pe zi, în cure de 4-6 săptămâni, care se pot repeta de 2-3 ori pe an. Produsul se găsește în farmacii sau la magazinele de tip plafar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel