Sari la conținut

Secretul din natură care tratează răceala: Rețete pe bază de uleiuri esențiale. Uite care sunt cele mai  puternice

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
gripa

Secretul din natură! Răceala comună este o infecție virală frecventă, mai ales în sezonul rece. Pentru a trece mai ușor peste această afecțiune, experții spun că, pe lângă medicamente, se poate opta și pentru inhalații umede cu eucalipt sau levănțică. Uite ce recomandri fac specialiștii pentru alegerea plantelor potrivite.

Inhalațiile cu anumite uleiuri esențiale au un efect antiinfecțios, decongestionant, umidificator, hidratant, fluidifiant și trofic, adică reechilibrează eficient mucoasa.

uleiurile esentiale

Inhalațiile au un efect antiinfecțios, decongestionant, umidificator, hidratant, fluidifiant și trofic, adică reechilibrează eficient mucoasa. Ce uleiuri esențiale să alegeți? Cum să le folosiți în mod corespunzător? Dr. Jean-Michel Morel, medic generalist și fitoterapeut, a oferit 4 rețete pentru inhalații umede eficiente.

Cum să face inhalarea de abur?

Inhalarea umedă constă în inhalarea de vapori fierbinți cu uleiuri esențiale, vapori care rehidratează mucoasa respiratorie uscată. Moleculele aromatice pătrund astfel mai ușor în cavitățile nazale, sinusuri și bronhii.

Instrucțiuni de utilizare:

Turnați câteva picături de uleiuri esențiale într-un inhalator sau într-un bol cu apă clocotită (90°C). Aveți grijă să așezați inhalatorul sau bolul plat pe masă.

Așteptați 2-3 minute, apoi închideți ochii (este important să vă protejați bine ochii) și aplecați-vă deasupra inhalatorului sau a bolului, dar nici prea aproape pentru a evita arsurile, cu un prosop pe cap, astfel încât să puteți inspira cât mai mult abur.

Țineți capul sub prosop timp de aproximativ zece minute. Dacă simțiți disconfort, opriți inhalarea! Inhalarea trebuie să fie întotdeauna plăcută.

Potrivit experților, după o inhalare umedă, cel mai bine este să așteptați o jumătate de oră înainte de a ieși afară. Dilatarea mucoaselor facilitează pătrunderea microbilor și vă expune la poluare.

De câte ori pe zi se poate face inhalarea cu uleiuri esențiale? Poate fi repetată de 2-3 ori pe zi, întotdeauna timp de aproximativ 10 minute.

Ce ulei esențial ar trebui să aleg?

În caz de nas înfundat, alegeți mentă sau eucalipt radiata.

În caz de sinuzită (cea mai frecventă complicație a unei răceli), alegeți niaouli și mirt verde.

În cazul unei infecții, stare asemănătoare gripei, preferați uleiul esențial de arbore de ceai sau de ravintsara.

Dr. Jean-Michel Morel recomandă produsele bio: uleiurile esențiale conțin mai multe ingrediente active și sunt, prin urmare, potențial mai eficiente, dar sunt și mai scumpe.

Inhalarea umedă: care este diferența față de inhalarea uscată?

Inhalarea uscată constă în impregnarea unui suport cu câteva picături de uleiuri esențiale și inhalarea lor. Folosiți o batistă de hârtie sau, și mai bine, bețișoare de inhalare goale (inhalator), care să fie impregnate cu unul sau mai multe uleiuri esențiale. Inspiră timp de 30 de secunde, de 3-4 ori pe zi.

Aveți grijă! Unele uleiuri esențiale nu pot fi utilizate prin inhalare, în special cele care conțin fenol, aldehide aromatice sau cetone.

Uleiul esențial de eucalipt

  • Rețetă de casă pentru inhalarea umedă împotriva răcelii

„Aceasta este o pregătire de bază. Uleiul esențial de eucalipt, prin decongestionarea căilor respiratorii superioare, facilitează respirația. Uleiul de lavandă are proprietăți antiinflamatorii”, explică Dr. Morel,

Pentru inhalare, turnați în bolul cu apă fierbinte: 3 picături de eucalipt + 2 picături de lavandă fină + 1 picătură de pin + 1 picătură de niaouli + 1 picătură  de măghiran.

  • Rețetă pentru inhalare umedă împotriva răcelii și a problemelor de sinusuri

Dacă răceala este asociată cu o problemă de sinusuri, înlocuiți în prima rețetă uleiul esențial de măghiran cu cel de mentă.

„Astringent, ajută la strângerea mucoasei și, astfel, la deblocarea pasajului nazal. Aveți grijă, trebuie să adăugați doar o picătură, pentru că se usucă!”.

Pentru o inhalare, se toarnă în bolul cu apă fierbinte: 3 picături de OE de eucalipt radiata + 2 picături ulei de lavandă fină + 1 picătură de pin + 1 picătură de niaouli + 1 picătură de mentă.

  • Rețetă pentru inhalare umedă împotriva răcelii și tusei

Dacă răceala este asociată cu o tuse productivă, înlocuiți niaouli cu mirt, deoarece acesta are, la nivel pulmonar, proprietăți antiinfecțioase și expectorante.

Pentru o inhalație, turnați în bolul cu apă fierbinte: 3 picături de eucalipt + 2 picături de lavandă fină + 1 picătură de pin + 1 picătură de mirt + 1 picătură de măghiran.

  • Rețetă pentru inhalare umedă împotriva răcelii și tusei uscate

Dacă răceala este asociată cu o tuse uscată, înlocuiți uleiul esențial de pin cu cel de chiparos „antiinflamator, antitusiv și antispastic la nivelul bronhiilor”, potrivit Sante Magazin.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel