Sari la conținut

Medicamentul popular luat de milioane de oameni crește riscul de demență cu 79%

dementa
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale dementei

Potrivit datelor NHS, peste un milion de oameni au luat unele dintre cele mai frecvent prescrise somnifere în 2019. Medicamentul a fost acum legat de demență.

Dementa descrie un grup de simptome asociate cu declinul cognitiv continuu. Un nou studiu sugerează că administrarea regulată a unui medicament popular ar putea crește riscul cu 79 la sută.

Studiile au raportat o creștere a numărului de persoane cu probleme de somn de când pandemia de Covid a aruncat lumea în haos.

De la a petrece ore întregi în fața ecranelor computerului până la a suferi de simptome lungi de Covid, există diferiți factori declanșatori care ar putea să vă răpească un somn dulce.

În timp ce medicamentele pentru somn ar putea fi o soluție rapidă la această problemă enervantă, un nou studiu vă îndeamnă să vă gândiți de două ori înainte de a le lua.

Cercetările, publicate în Journal of Alzheimer’s Disease, au descoperit că oamenii albi au un risc cu 79% mai mare de a dezvolta demenţă atunci când iau medicamente pentru somn.

Echipa de cercetare a explicat că tipul și cantitatea medicamentului pot fi factori care explică acest risc mai mare.

Ei au ajuns la aceste descoperiri analizând aproximativ 3.000 de adulți în vârstă fără demență, care locuiau în afara caselor de bătrâni.

Această cohortă a fost înscrisă în studiul Sănătate, îmbătrânire și compoziție corporală și a fost urmărită pe o durată medie de nouă ani.

Aproximativ 42% dintre acești participanți erau negri și 58% erau albi.

În timpul perioadei de studiu, 20 la sută dintre pacienți au continuat să dezvolte starea de declin cognitiv.

Descoperirile au sugerat că participanții albi care „deseori” sau „aproape întotdeauna” au luat medicamente pentru somn au o șansă cu 79% mai mare de a dezvolta demență, în comparație cu cei care „niciodată” sau „rar” le-au folosit.

Printre participanții de culoare – al căror consum de ajutoare pentru somn a fost mult mai scăzut – utilizarea frecventă a fost, de asemenea, legată de un risc mai mare.

Primul autor Yue Leng a spus: „Diferențele pot fi atribuite statutului socio-economic.

Participanții de culoare care au acces la medicamente pentru somn ar putea fi un grup select cu un statut socio-economic ridicat și, prin urmare, o rezervă cognitivă mai mare, făcându-i mai puțin susceptibili la demență.

Este, de asemenea, posibil ca unele medicamente pentru somn să fi fost asociate cu un risc mai mare de demență decât altele.”

Cercetarea a constatat că oamenii albi au șanse de trei ori mai mari de a lua somnifere des, în comparație cu cohorta de negri.

Aceasta a inclus orice, de la medicamente prescrise pentru insomnia cronică până la „medicamente Z” precum Ambien.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel