Sari la conținut

Medici experți avertizează: Dacă observați aceste simptome, ar putea fi noua variantă COVID

covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Noua variantă COVID este KP.2, iar experții spun că este cea mai proeminentă tulpină la ora actuală. Datele sugerează că în ultimele săptămâni, testele pozitive, spitalizările și rezultatele grave au scăzut toate, ceea ce este încurajator.

Cu toate acestea, așa cum sa văzut în anii precedenți, vremea mai caldă care însoțește primăvara nu aduce întotdeauna o pauză semnificativă în cazurile de COVID, așa cum o face pentru bolile sezoniere, cum ar fi gripa.

Ce trebuie să știi despre KP.2, noua variantă Covid

Apariția recentă a unei noi mutații dominante a virusului COVID-19 ar putea duce la o reapariție a cazurilor în timpul verii. Deși este prea devreme pentru ca experții să prezică, numărul infecțiilor cu COVID ar putea crește, deoarece o nouă variantă, numită KP.2, va prelua drept cea mai proeminentă tulpină, potrivit proiecțiilor CDC (Centre pentru Controlul și Prevenirea Bolilor).

JN.1 a fost tulpina dominantă timp de câteva luni, înlocuind rapid toate celelalte tulpini datorită transmisibilității sale. Deși JN.1 a fost foarte transmisibil, a provocat, în general, boli mai ușoare, infecțiile și vaccinurile anterioare lucrând pentru a preveni efectele grave în comparație cu alte tulpini.

Experții explică că KP.2 a evoluat din JN.1 și poartă două mutații ale proteinei spike care ar putea ridica îngrijorări. COVID-19 este cunoscut pentru mutațiile sale frecvente care îl pot ajuta să evite imunitatea și să continue să infecteze oamenii.

Cercetările actuale, deși timpurii, despre KP.2 sugerează că se va comporta similar cu JN.1 în anumite privințe. Faptul că a crescut în proeminență susține în continuare că va fi foarte transmisibil, ca JN.1. Cercetările preliminare sugerează că KP.2 poate avea o anumită capacitate de a se sustrage imunității adesea oferite de vaccinuri și infecții anterioare.

Cu toate acestea, deoarece este o mutație a lui JN.1, vaccinurile concepute pentru JN.1 vor oferi probabil un anumit nivel de protecție împotriva acestuia.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) notează în actualizarea sa privind îmbunătățirea viitoarelor vaccinuri că KP.2 „se răspândește rapid în mai multe regiuni începând cu aprilie 2024”. Organizația adaugă că „impactul potențial asupra sănătății publice al variantelor nou apărute, de exemplu, KP.2, și viitoare rămâne necunoscut”.

Simptome care ar putea însemna o nouă infecție cu COVID

În timp ce această nouă variantă este studiată, dacă vă îmbolnăviți chiar dacă ați avut COVID înainte sau ați fost vaccinat, fiți atenți la următoarele simptome, potrivit CDC:

  • Febră sau frisoane
  • Tuse
  • Dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație
  • Oboseala
  • Dureri musculare sau corporale
  • Durere de cap
  • Noua pierdere a gustului sau a mirosului
  • Durere de gât
  • Congestia sau curgerea nasului
  • Greață sau vărsături
  • Diaree

Cercetările ilustrează în mod constant că cel mai bun mod de a preveni o nouă infecție cu COVID-19 este să fii la curent cu vaccinurile. Conform ghidurilor CDC, persoanele cu vârsta cuprinsă între cinci și 64 de ani ar fi trebuit să fi primit o doză de vaccin actualizat, în timp ce cei de 65 de ani sau mai mult ar fi trebuit să primească două doze.

Oricine are un sistem imunitar compromis ar trebui să consulte medicii pentru a discuta despre vaccinarea adecvată.

Ca întotdeauna, concentrarea pe prevenirea răspândirii noilor infecții este esențială, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor și a sta departe de ceilalți când ești bolnav. Deși ghidurile CDC spun că oamenii nu mai sunt obligați să se izoleze cu o infecție cu COVID, ei ar trebui să stea acasă atunci când sunt bolnavi și să se întoarcă la activități normale numai atunci când se simt mai bine și nu au febră timp de 24 de ore.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel