Sari la conținut

Medici și pacienți, mărturii despre șpagă. „Mă trezesc cu plicul în birou. Nu-mi permit să comentez, altfel zbor din sistem. Pur și simplu taci și aia e”

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medici și pacienți, mărturii despre șpagă. „Mă trezesc cu plicul în birou. Nu-mi permit să comentez, pentru că dacă o fac zbor din sistem. Pur și simplu taci și aia e”

O discuție pe grupul „Medici și șpăgi”, de pe forumul online Reddit Romania a adus în prim plan un subiect extrem de delicat al sistemului medical românesc.

Unu tilizator relatează discutia pe care a avut-o cu un prieten apropiat, medic, care a recunoscut ca ia spaga. Medicul a mentionat ca daca refuza sa incaseze banii risca sa „zboare din sistem”.

Medic mărturii despre șpagă. „Mă trezesc cu plicul în birou. Nu-mi permit să comentez, pentru că dacă o fac zbor din sistem”

„Am un amic, caruia nu-i voi divulga specialitatea, care are un salariu decent, si, oroare!, ia spaga. Are bine sub 40 de ani – si l-am intrebat zilele astea – cand mi-a si zis, de altminteri: ‘C…e, cum te impaci cu situatia asta? Conditionezi actul medical de spaga??’.

Raspunsul lui, super crispat: ‘Bai, ma trezesc cu plicul in birou, de cele mai multe ori nici nu stiu de unde e. Nu-mi permit sa comentez, pentru ca daca o fac zbor din sistem, sau sunt tras pe dreapta si nu pot sa-mi mai fac meseria pentru care am invatat 11 ani. Pur si simplu taci si aia e. Nu, nu conditionez actul medical de spaga, si nici doctorii corupti masiv nu o fac’.

Imi e prieten omul ala, si mai e si medic bun si super inteligent, dar mi s-au taiat genunchii povestind asta. Oameni buni, puteti fi convinsi ca, cu ceva exceptii notabile, spaga merge. Si tot va merge”, este relatarea postata pe Reddit Romania, potrivit aktual24.ro.

„Unii pacienți intră în panică dacă nu pot să dea șpagă”

Reactiile au fost impartite, in dezbatere intervenind mai multi medici si pacienti.

  • „Am o ruda doctor, refuza spagi si atentii constant. Toate batranele ziceau ori ca nu au venit cu ce trebuie ori ca nu se mai fac bine. Nu sunt de vina doar doctorii, e toata societatea stricata si mai dureaza pana isi revine”, a replicat un internaut.
  • „Sincer e obositor să te rogi de pacient 5-10 minute să te lase în pace și să-și păstreze banii sau să te fugărească prin secție pentru asta când mai ai multe lucruri de făcut. Presupun ca mulți nu mai au chef de astfel de sport și se împacă moral ca e doar un cadou, pentru ca nu au condiționat actul medical.Dar, din fericire, și cazurile astea s-au împuținat, cel puțin pe unde am mai fost eu”, a spus un alt internaut.
  • „Am o cunostinta doctor si zice ca unii pacienti intra in panica daca nu pot sa dea spaga. Fugeau dupa el pe holuri”, a relatat altcineva.
  • „Coleg in prima luna, vine pacinta cu o gaina intreaga. O refuza, incepe sa planga pacienta, ca de ce refuza, ca are ceva grav, plansete, fugit dupa el prin salon”, a completat un alt internaut.
  • „Tata e intr-un spital mare din Bucuresti, d’ala universitar unde sunt scoliti si viitori medici, unde asteapta sa fie operat saptamana asta sau urmatoare.Il costa 3000 ron. I s-a spus tariful din start, de catre medic, inainte sa se interneze, deci stia la ce sa se astepte. Probabil se mai aduna pe langa sumele pentru asistente/infirmiere, cei 3000 lei sunt strict pentru operatie (cred ca doctor + anestezist sau dumnezeu stie cum fac ei imparteala).E asigurat si bugetar, are 50 de ani si a lucrat de la 17 ani doar la stat cu forme legale.Asta nu e conditionare a actului medical? Cand tu ca doctor spui ca te costa atat sau mergi la alt medic?”, a spus un altul.

„Oamenii s-au învățat să dea bani, chiar dacă nimeni nu le cere”

Un alt medic, rezident, a tinut sa relateze si el cu ce se confrunta.

„E cel mai penibil cand trebuie sa fugi de pacient/apartinatori. Sa vezi ce ‘distractiv’ e cand iti baga direct in buzunar si tu ii bagi inapoi si se alterneaza treaba asta de cateva ori pana trebuie sa pleci ca nu ai ce face. Si oamenii se si simt prost cumva ca nu iei, o iau in nume de rau.

Eu sunt rezident in anul V si nu am luat niciodata bani, nici nu voi lua. Dar se creeaza niste situatii aiurea constant pe tema asta. Si pana nu isi schimba oamenii mentalitatea tot asa va fi. Inca in spitalele mari, universitate mai scapi fara sa iti dea, dar cand ajungi la un spital mai mic, nu mai scapi”, a explicat medicul.

Un alt medic a tinut sa intervina: „Amicul respectiv lucreaza intr-un spital universitar, acolo se intampla asta. Daca refuza, ‘strica piat’, pentru ca se invata oamenii sa nu mai dea spagi, inclusiv la altii (a se intelege la profesor sau seful de sectie, care-s frecvent aceeasi persoana). De fapt, originea raului e seful/profesorul. Partea proasta e ca oamenii s-au invatat sa dea bani, chiar daca nimeni nu le cere. Mai rau, asculta ce zic vecinii de salon (babe senile trecute prin toate), asistentele si infirmierele (care spera si ele la firimituri, de-aia zic chestii). Eu sunt medic, si va spun o chestie: nu dati niciun ban in spital. Nimic. Deloc. Si nu mai ascultati de ce zic babele atotcunoscatoare din patul de alaturi”.

„Eu sunt doctor, dar am fost si pacient. Ma enervau la culme, atat mosii care stateau cu radioul dat la maxim in salon (ca sa auda prin vata din urechi), cat si babele atotstiuitoare, pline de povete, informatii pretioase si, mai ales, nesolicitate. Cel mai tare m-a enervat ca a trebuit eu sa-i zic eu unei asistente cum sa-mi recolteze sange pentru analize, ca nu baga acul cum trebuie”, a relatat un alt doctor.

Medici și pacienți, mărturii despre șpagă. „Mereu am fost împotriva acestor gesturi și mi s-a părut umilitor”

Inca o marturie remarcabila a unui medic despre cum chiar profesorii ii invatau sa ia spaga.

„Cand eram in facultate, incepuseram si noi sa avem pacientii nostri in ultimii ani si mai veneau unii cu cate o cutie de bomboane, o sticla de tuica etc. Cadouri mici pentru dom’ studenti ca-s studenti si-s saraci si bomboanele sunt bune pentru domnisoarele doctor ca-s dragute, ca tuica e buna pentru domnii doctor ca sunt totusi barbati si tot asa. Mereu am fost impotriva acestor gesturi si am refuzat si mi s-a parut umilitor. Stii ce s-a intamplat? A venit proful la mine si a zis ‘hai ca nu e mita, e un cadou, o apreciere, daca nu o vrei tu, da-o la colegi’ si fix asa a fost, s-a dus la colegi. Asa se incepe. Cadoul a fost luat de colegi, iar eu am tacut c-am fost prost.

Sa stii ca pentru doctor e foarte usor sa scape de mita daca nu vrea sa primeasca. Nu cad banii din cer si nu te poti feri de ei. Poti sa ii spui pacientului in fata ca e ilegal ce face, poti sa-i spui ca e fapta penala, poti sa-l ameninti cu politia, paznicii spitalului si poti sa le zici asistentelor sa-i atentioneze pe pacienti ca daca incearca sa lase cadouri o sa fie naspa ca pe ele le intreaba adesea.

E foarte usor sa nu iei mita, nu e ceva ce nu poti opri si nu e ceva care o sa te puna in pozitia sa fii marginalizat de colegi sau alte aberatii ca vai cumva nu o sa mai poti lucra”, a scris doctorul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel