miercuri, iunie 7, 2023

În România, cancerul de col uterin încă reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Potrivit statisticilor, la nivel national, acesta tip de neoplasm este cel de-al treilea cel mai frecvent cancer întâlnit la femei după cancerul de sân și cel colorectal și reprezintă a patra cauză de deces prin cancer la sexul feminin după cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul bronhopulmonar.

Te-ar mai interesa: Ridurile din creier dictează funcția acestuia. Stu...

Medicii atrag atenția: o simplă vizită la specialist îți poate salva viața!

”Depistat în stadii incipiente, cancerul se poate vindeca! Acum câțiva ani eram pe primul loc în Europa la frecvența cancerului de col uterin, dar și la numărul de decese din această cauză, tocmai pentru că femeile veneau la medic în ultimul stadiu al bolii.

Lupt alături de pacientele mele și le sfătuiesc mereu să… prevină! Motiv pentru care, în ultima vreme, au venit tot mai des la consult. Astfel, având control regulat și testul PAP făcut la timp, evident că și în România a mai scăzut incidența cancerului de col uterin în stadii avansate. Ce este extraordinar, este că, atunci când previi, descoperi leziunile precanceroase, adică înainte de a apărea cancerul!

Te-ar mai interesa: Spune NU osteoporozei! 6 moduri de a îmbunătăți de...

Acest tip de neoplasm este singurul cancer genital, în afară de cel de piele, în care poți să descoperi leziunile înainte de se transforma în cancer.” dr. Ioan Stoian.

A crescut incidența cancerului ovarian la fetele sub 18 ani

Lent, dar sigur, în ultimii 10 ani, incidența în cazul cancerului ovarian, la fetele sub 18 ani, a crescut cu aproximativ 10 procente. Statisticile arată o realitate dură: în fiecare zi, trei romance mor din cauza acestui tip de neoplasm. Care sunt factorii care au dus la această creștere?

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

”Scăderea vârstei de apariție a cancerului ovarian depinde de 2 factori. Primul este reprezentat, din păcate, de faptul că asistăm la dezvoltarea cancerelor la vârste tot mai tinere, iar al doilea pas este dat de metodele de depistare precoce care sunt mai bune, dar și de metodele de prevenție și de conștientizare în rândul tinerelor.” dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie și coordonator al secției de ginecologie din cadrul Royal Hospital.

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar spune care este cel mai bun ”medicament”...

Cancerul genital NU mai este o condamnare!

Piatra de temelie a unei abordări chirurgicale corecte, și în cazul unei paciente diagnosticate cu cancer genital, este Tumor Bordul. Practic, tratamentul cancerului se face după ghiduri terapeutice și prin colaborarea mai multor specialități.

Comisia multidisciplinară – TUMOR BOARD – este cea care găsește conduita optimă adaptată fiecărui caz. Așa că, astăzi, vorbim de: MEDICINA PERSONALIZATĂ ȘI TERAPII ȚINTITE.

Te-ar mai interesa: Atacul de cord poate afecta creierul? Medicii neur...

În ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în tratamentul cancerelor genitale. Medicina personalizată vine cu abordări terapeutice care pot duce la vindecarea acestor tipuri de neoplasm. Astăzi, terapia țintită este și trebuie să rămână prima opțiune a medicilor.

”Pacientele au dreptul la vindecare sau la o calitate a vieții mai bună! La noi în spital, toate secvențetele terapeutice sunt realizate cu soluții inovatoare. Abordul chirurgical este efectuat laparoscopic, atunci când patalogia pacientei permite. Chimioterapia se realizează cu substanțe noi, care au efecte secundare mult mai reduse. Radioterapia este și ea țintită, adică doar pe zona tumorală. Luptăm împreună cu pacienta, însă, prevenția rămâne cheia!” dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private