Sari la conținut

Medicii avertizează! Ce se întâmplă cu femeile când sunt stresate

Medicii avertizează! Datorită stresului cotidian din ultimul timp, femeile au ajuns să se confrunte cu o nouă problemă. Specialiștii avertizează femeile să fie atente. Studiul a fost publicat în revista Endocrine Society, Endocrinology.

Daca programul de lucru sau stilul de viață duce la nopți nedormite sau apeluri timpurii de trezire, lipsa constanta de somn poate afecta corpul și, prin urmare si fertilitatea.

Persoanele care dorm mai puțin de cinci ore sunt mai susceptibile sa sufere de obezitate, iar obezitatea poate duce la probleme cu fertilitatea. Cercetările efectuate asupra celor care lucreaza in schimburi de noapte au aratat ca asta poate creste rata de avort si lipsa ovulației. Munca în timpul noptii poate provoca menstruație neregulata la unele femei, dereglare ce creează un risc pentru problemele legate de fertilitate.

Ce se întâmplă cu femeile când sunt stresate

Conform concluziilor unui studiu pe animale mici, femelele de șobolani expuse la un țipăt și-au redus infertilitatea.

„Am examinat efectul stresului asupra rezervei ovariene folosind un model de sunet tip țipăt”, a spus Wenyan Xi, dr., de la Spitalul Universității Xi’an Jiao Tong din Xian, China.

„Am descoperit că femelele de șobolan expuse la sunetul țipetelor au scăzut rezerva ovariană și au scăzut fertilitatea”.

Cercetătorii au expus femelele de șobolan la un țipete timp de 3 săptămâni și au analizat efectul asupra hormonilor lor sexuali, numărul și calitatea ouălor și capacitatea lor de a rămâne însărcinate și de a avea copii după împerechere.

Ei au descoperit că țipetele au scăzut nivelul de estrogen și hormon anti-mullerian la șobolani.

Estrogenul este un grup de hormoni care joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea reproducerii, iar hormonul anti-mullerian este un hormon produs de ovare care ajută la formarea organelor de reproducere.

Când sunetul țipetelor a scăzut, numărul și calitatea ouălor femeilor a scăzut mai puțin abrupt.

„Pe baza acestor constatări, sugerăm că stresul poate fi asociat cu o rezervă ovariană redusă”, a spus Xi.

„Este important să se determine o asociere între stresul cronic și rezerva ovariană, deoarece acest lucru poate extinde aprecierea noastră asupra limitărilor intervențiilor clinice actuale și poate oferi o perspectivă valoroasă asupra cauzei rezervei ovariene diminuate”, a mai spus medicul Wenyan Xi, citat de dcnews.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel