Sari la conținut

Medicii avertizează! De ce nu trebuie să smulgi niciodată firele de păr din NAS. Riști BOLI GRAVE

FOTO: UNSPLASH

Îndepărtarea părului de pe corp este o alegere personală, unele persoane preferând să nu mai aibă păr în zone precum picioarele și axilele.

De asemenea, firele de păr de la nivelul nasului sunt vizate în mod regulat din motive estetice.

Cu toate acestea, experții au avertizat cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate atunci când se îndepărtează aceste fire de păr cu ceară sau cu penseta.

Doctorul Don Beasley, un otolaringolog (specialist în ureche, nas și gât) din SUA, a declarat pentru Huffpost: „Nasul este o zonă delicată, cu numeroase vase de sânge și membrane mucoase”.

FOTO: UNSPLASH

Scopul părului din nas

Părul care se găsește în nări este de fapt acolo cu un motiv.

Vorbind pentru Huffpost, Dr. Michael Jacobs, un dermatolog certificat din New York, a explicat: „Rolul principal al firelor de păr din nas este de a reține praful, polenul și alte particule în suspensie în aer, astfel încât aerul pe care îl respirați să fie parțial filtrat.”

Firele de păr pot acționa ca o barieră fizică pentru a împiedica alergenii să pătrundă în pasajele nazale și să provoace probleme…

Dr. Beasley a adăugat: „Atunci când ceva atinge firele de păr din nări, cum ar fi o insectă mică sau alte substanțe iritante, se declanșează un strănut reflex, care este modul în care organismul expulzează intrusul sau substanța iritantă.”

El a continuat: „Firele de păr din nas rețin umezeala din aerul expirat, împiedicând pasajele nazale să devină prea uscate.

„Această umezeală ajută la umidificarea aerului pe care îl respirăm, făcându-l mai confortabil pentru sistemul nostru respirator.”

Riscurile epilării cu ceară

Îndepărtarea completă a firelor de păr din nări înseamnă, în esență, că scăpați de acel sistem vital de filtrare.

Acest lucru te-ar putea lăsa vulnerabil la infecții precum vestibulita nazală (o infecție în interiorul nasului) și abcesul nazal.

Otorinolaringologul Dr. Nicole Aaronson a declarat: „În timp ce epilarea cu ceară nu slăbește neapărat sistemul imunitar, aceasta încalcă bariera cutanată, creând deschideri pentru ca bacteriile să pătrundă în țesuturile mai profunde, creând astfel oportunitatea unei infecții.”

Epilarea cu ceară poate duce, de asemenea, la efecte secundare, care sunt și mai probabile dacă este efectuată de o persoană neinstruită.

Ceara care este prea fierbinte poate arde țesutul care căptușește cavitatea nazală, cunoscut sub numele de mucoasa nazală.

Acest lucru poate provoca leziuni la nivelul nasului, crescând din nou riscul de infecție. Și, în general, epilarea cu ceară poate fi iritantă pentru piele.

Dr. Beasley a spus: „Epilarea nasului cu ceară poate fi o experiență inconfortabilă, deoarece pasajele nazale delicate pot fi sensibile la senzația de tragere, putând provoca durere temporară, roșeață și iritație.”

De asemenea, cei care se epilează cu ceară trebuie să fie atenți la firele de păr încarnate, scrie Express.

Dr. Aaronson a declarat: „Un fir de păr încarnat apare după ce un fir de păr este îndepărtat atunci când noul fir de păr care se regenerează din folicul nu poate străpunge pielea.

„Deoarece epilarea cu ceară smulge părul de la rădăcină, părul trebuie să își găsească din nou calea de ieșire prin stratul exterior al pielii (spre deosebire de alte metode de epilare în care părul este lăsat la suprafața pielii).”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel