Din cuprinsul articolului
Statisiticile relevă că aproape jumătate dintre adulții României suferă de hipertensiune arterială, iar la nivel global 11 milioane de decese sunt cauzate anual de această afecțiune.
Medicii atrag atenţia că această problemă de sănătate a devenit un adevărat flagel. De cele mai multe ori are nici un simptom, de aceea este recomandat consultul medical preventiv, pentru că HTA se poate agrava, ducând în timp la apariţia unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral, posibil şi cu consecinţe letale.
Un mijloc foarte eficient de control al HTA este alimentaţia controlată, iar medicii cardiologi recomandă o dietă săracă în grăsimi, sare şi zaharuri.
Mai puţină carne, mai multă sănănate!
De altfel, o nouă cercetare medicală a descoperit câteva beneficii surprinzătoare pentru sănătatea inimii pentru cei care nu consumă prea multă carne. Adoptarea unei abordări alimentare bazate mai mult pe plante a devenit mai mult decât o tendință în ultimii ani.
Publicat în revista Journal of the American Heart Association, studiul a avut ca scop să vadă în ce mod cantitatea și diversitatea proteinelor pe care o persoană le consumă din surse vegetale și animale ar putea afecta riscul de hipertensiune arterială.
O echipă de șase experți de la Universitatea Texas din Houston și Colegiul de Medicină Baylor – a analizat datele a 2.294 de participanți cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani care au luat parte la Studiul Multietnic privind Ateroscleroza.
Participanții au completat un chestionar privind dieta alimentară și nu era în evidenţe medicale cu antecedente de hipertensiune arterială.
Cantitatea ideală de proteine pentru o inimă sănătoasă
Deși cercetătorii nu au stabilit o legătură clară între aportul de proteine animale și riscul de hipertensiune arterială, au descoperit însă că un risc mai mic de hipertensiune arterială era corelat cu un aport crescut de proteine vegetale.
„Pentru fiecare 20 de grame de proteine vegetale consumate zilnic, riscul de hipertensiune arterială a scăzut cu 16% în comparație cu cei care au consumat cele mai puține alimente vegetale”, explică medicii cardiologi citaţi de thehealthy.com. „Aceste beneficii s-au stabilizat odată ce o persoană a consumat 30 de grame de proteine vegetale.”
În medie, participanții au consumat în jur de 68 de grame de proteine zilnic, dintre care 24 proveneau din „surse vegetale”. Datele au arătat, de asemenea, că majoritatea participanților aveau nouă tipuri diferite de proteine în dieta lor săptămânală, recomandate şi de Asociația Americană a Inimii.

Cele mai bune surse de proteine vegetale
- Fasole și leguminoase
- Năut
- Linte
- Soia verde (edamame)
- Unt de arahide
- Ovăz
- Quinoa
- Nuci și semințe
- Tofu și lapte de soia
Studiul a concluzionat că „o cantitate și o varietate mai mare de proteine din surse vegetale au fost asociate cu un risc mai mic de hipertensiune arterială”.