miercuri, martie 22, 2023

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a emis un răspuns cu privire la reclamațiile formulate de medicii de familie cu privire la sistemul informatic care blochează accesul pacienților din România la servicii medicale.

CNAS a anunțat că s-a cerut rezolvarea problemelor în regim de urgență și a recomandat medicilor de familie să se întoarcă la metoda tradițională, respectiv utilizarea hârtiei, în ciuda faptului că ne aflăm în era digitală.

Te-ar mai interesa: OPRIȚI ca prediabetul să provoace artere înfundate...

”Referitor la sincopele apărute in funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) semnalate în ultimele zile, vă comunicăm următoarele:

Din analiza internă efectuată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate reiese că există unele disfuncționalități ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) în accesarea aplicaţiei de interogare a calităţii de asigurat, mai ales pe platforma informatica publica. Începând cu data de 6 martie 2023, conducerea CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft, în baza contractelor de mentenanță încheiate cu aceștia, remedierea de urgenţă a problemelor care au condus la aceste disfuncţionalităţi.

Te-ar mai interesa: Tratament revoluţionar pentru pacienţii cu leucemi...

Medicii de familie, obligați să se întoarcă la rețele pe hârtie

Până la remedierea situației, rugăm furnizorii de servicii medicale să verifice calitatea de asigurat în aplicațiile proprii şi nu in platforma informatică publică.

SIUI este de mulți ani un sistem informatic subdimensionat, construit la nivelul anului 2008. Creșterea exponențială a volumului de date medicale procesate, mai ales în prima parte a lunii când furnizorii de servicii medicale transmit raportările lunare, sunt cauze care conduc la disfuncționalități ale sistemului, așa cum se întâmplă și în aceste zile. CNAS a făcut toate demersurile necesare pentru accesarea finanțării europene necesare pentru redimensionarea sistemului și îmbunătățirea funcţionării aplicațiilor sale.

Te-ar mai interesa: Planta care reduce semnificativ nivelul zahărului ...

Pana la implementarea proiectelor de redimensionare și retehnologizare a întregii platforme informatice, sistemul de stocare și prelucrare a datelor va fi lărgit astfel încât să putem îmbunătăți timpii de operare la nivelul utilizatorilor finali.

Conform prevederilor legale recomandăm furnizorilor de servicii medicale ca, până la remedierea disfuncționalităților, să înregistreze serviciile prestate în modul off-line”, a anunțat CNAS într-un comunicat de presă.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune remedii naturiste pentru spondiloza ...

Rețeta electronică offline la care face referire CNAS, în recomandarea către medicii de familie, este cea tipărită. Adică rețeta clasică pentu pacienți, prescrisă de medic. Rețeta, în acest caz, nu este trimisă direct către CNAS, ca în cazul rețetei electronice online care ajunge astfel și în sistemul informatizat al farmaciilor. Astfel că pacienții pot merge la farmacie cu rețeta tipărită pentru a ridica medicamentele prescrise. Iar medicul care a prescris rețeta trebuie să transmită informațiile în cazul fiecărui pacient până în ultima zi a lunii respective, în care a făcut rețeta.

Te-ar mai interesa: Raport medical îngrijorător: acest tip de pește cr...

Sistemul informatic al CNAS, nefuncțional de mult timp

Medicii de familie protestează din nou din cauza sistemului informatic „depășit” și care nu funcționează și cer digitalizarea tuturor formularelor de hârtie, inclusiv rețete, cu cele electronice, pentru accesul pacienților la servicii de sănătate. Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a reclamat că sistemul informatic al CNAS „blochează” serviciile medicale de care au nevoie pacienții.

SNMF a cerut, din nou, miercuri, asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv reţetele, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete.

SNMF a solicitat CNAS să trateze cu respect atât pacienţii, cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică. Medicii de familie spun că „acest sistem informatic este nefuncţional de o lungă perioadă de timp şi blochează inadmisibil activitatea medicală. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit, ce pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private