Sari la conținut

Medicii de familie, semnal de alarmă. Zeci de copii au ajuns la spital într-o singură zi

Medicii de familie, semnal de alarmă. Zeci de copii au ajuns la spital într-o singură zi.

În București este invazie de țânțari și căpușe, după ce Primăria Capitalei nu a făcut niciun tratament de combatere a ţânţarilor şi căpuşelor, deşi suntem la mijlocul lui mai. Dezinsecţia ar fi trebuit să înceapă la sfârşitul lui martie. Cu toae acestea, Nicuşor Dan refuză să plătească firma care se ocupă cu tratamentele anti-ţânţari şi căpuse şi nici nu caută altă firmă care să se ocupe de dezinsecţie.

În anii anteriori, planul de dezinsecție era votat și aprobat în luna februarie ca din martie sau aprilie să se poată interveni în teren. Acțiunile de dezinsecție ar putea începe în București abia de săptămâna viitoare. În judeţul Ilfov, de exeplu, acţiunile de dezinsecţie au început încă din luna aprilie.

În acest context, medicii de familie îi sfătuiesc pe cei care merg în parcuri, în păduri sau pe câmpuri să poarte pantaloni lungi, pe cât posibil, dar și șosete de culoare deschisă. Aceștia atrag atenția și asupra bolilor grave care pot fi transmise de aceste insecte.

Medicii de familie, semnal de alarmă. De ce au ajuns zeci de copii la spital

Experții spun ca este ideal să mergeți pe centrul potecilor, unde iarba este deja bătătorită. De asemenea, trebuie să evitați zonele cu iarbă înaltă sau multe frunze. Iar purtarea pantalonilor lungi și a șosetelor este esențială. Nu uitați însă de spray-urile sau loțiunile speciale împotriva insectelor și a căpușelor.

Medicii atrag atenția că și animalele sunt purtătoare de căpușe! De asemenea, aceștia spun că este vital să știți cum trebuie îndepărtată o căpușă, în primele ore de la mușcătură.

„Dimensiunea ei crește pentru că se hrănește cu sângele nostru. Preferabil să o eliminăm în primele 24 de ore de la atașare”, a declarat medicul de familie Mihai Trip, potrivit Antena 3.

Din păcate, în weekendul trecut, doar la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală s-au prezentat 58 de copii cu mușcături de căpușă într-o singură zi. Medicii spun că riscurile unei mușcături sunt grave, iar dacă depistați acest lucru trebuie să ajungeți de urgență la cel mai apropiat spital.

„Împotriva muşcăturilor de căpuşe există şi vaccin. Vaccinarea se poate face fără nici un fel de probleme numai că nu este susţinută de programul naţional de imunizare”, au explicat medicii de familie.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel