Sari la conținut

Medicii de familie vor fi plătiți în funcție de performanță

Din cuprinsul articolului

Medicii de familie vor fi plătiți în funcție de performanță, începând cu anul 2025, potrivit proiectului de Hotărâre pentru aprobarea noului Contract-cadru din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. 

Guvernul propune o nouă modalitate de plată a furnizorilor de servicii medicale din asistenţa medicală primară, pe lângă cele existente: tarif pe persoană asigurată – per capita şi tarif per serviciu medical. Aceşti furnizori vor putea fi plătiţi şi în funcţie de performanţă.

Plata în funcție de performanţă va fi făcută anual, începând cu primul trimestru al anului 2025, pentru activitatea realizată de medicii de familie în anul 2024, în funcţie de îndeplinerea unor indicatori de performanţă, reiese din proiectul de Hotărâre pentru aprobarea noului Contract-cadru din sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Detaliile despre indicatorii de performanţă în funcţie de care vor fi plătiţi medicii de familie vor fi stabilite prin normele de aplicare pentru noul Contract-cadru.

Decontarea serviciilor medicale

Articolul 15 din proiectul de Hotărâre pentru aprobarea noului Contract-cadru din sistemul asigurărilor sociale de sănătate:

(1) Modalităţile de plată a furnizorilor de servicii medicale în asistenţa medicală primară sunt:
a) tarif pe persoană asigurată – per capita;
b) tarif pe serviciu medical.
c) plata pe performanţă.
(4) Plata în funcţie de performanţă se realizează anual, în trimestrul I al anului următor celui pentru care se măsoară gradul de realizare a indicatorilor de performanţă, pentru activitatea realizată începând cu data de 1 ianuarie 2024.
(5) Plata în funcție de performanţă se acordă medicilor de familie aflaţi în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, se arată în proiectul de act normativ, citat de economica.net. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel