joi, martie 23, 2023

Dieta ketogenică este adesea etichetată drept controversată din cauza conținutului scăzut de carbohidrați și conținut ridicat de grăsimi. Cu toate acestea, ea este, de asemenea, prezentată ca fiind una dintre cele mai bune diete pentru pierderea kilogramelor, îmbunătățirea sensibilității la insulină și controlul convulsiilor. Dar ar putea această dietă să aibă, de asemenea, potențialul de a ajuta afecțiunile autoimune inflamatorii și de a reduce durerea cronică?

Te-ar mai interesa: Testul de sânge care ar putea detecta boala Alzhei...

Dieta ketogenică a fost în centrul unor controverse de-a lungul anilor. Ea se caracterizează printr-un consum foarte scăzut de carbohidrați – mai puțin de 50 de grame pe zi – compensat de o proporție mai mare de grăsimi.

În afară de beneficiile sale bine studiate în gestionarea epilepsiei la copii, medicii spun că reduce inflamația din corp și are impact benefic asupra sănătății.

Potrivit specialiștilor, dieta poate avea un impact potențial asupra afecțiunilor autoimmune.

Cum a apărut keto

În 2021, dieta ketogenică a marcat oficial cea de-a 100-a aniversare. În anii 1920, dieta keto a fost introdusă ca o terapie alternativă pentru a ajuta copiii cu epilepsie, după ce medicii au văzut că imitarea metabolismului postului nu numai că a îmbunătățit simptomele, dar a ajutat și la controlul crizelor.

Te-ar mai interesa: Primul semn care anunţă cancerul de colon. Mergi d...

„Dieta a fost folosită pentru a încerca să trateze epilepsia, deoarece se observase că atunci când oamenii care aveau crize nu mâncau carbohidrați, iar crizele încetau. Dar, desigur, acest lucru nu era sustenabil. Așa că a fost oarecum dezvoltată pentru a încerca să explorăm în continuare acest potențial terapeutic al postului, în epilepsie. A fost eficient la adulți și la copii„, a declarat Dr. Masino.

Te-ar mai interesa: Reţeta perfectă pentru curăţarea ficatului de toxi...

Mecanisme multiple de acțiune

Dr. Masino mai spune că „aceasta poate aborda o serie de afecțiuni diferite, deoarece poate crește producția de energie, reduce inflamația. O mare parte din munca mea a fost centrată pe adenozină, care este o moleculă foarte interesantă care este implicată în comunicarea dintre celulele nervoase – este implicată în ciclurile energetice, poate avea un impact asupra metilației ADN”.

Te-ar mai interesa: Dupa aproape 200 de ani, s-a aflat ce boli a avut ...

Dieta ketogenică crește producția de adenozină

„Ceea ce mi s-a părut uimitor este că acest tip de metabolism bazat pe cetonă pare să ajute persoanele supraponderale să slăbească. Dar, de asemenea, ajută persoanele care sunt subponderale sau modelele animale care suferă de subponderabilitate să își mențină și să își stabilizeze greutatea. Așadar, nu este întotdeauna o dietă de slăbire”, conchide medicul.

Te-ar mai interesa: Avortul ar putea fi decontat de stat. Care sunt co...

Dr. Masino crede că dieta keto poate ajuta la restabilirea unei stări de echilibru fiziologic.

„Dacă aveți o fiziologie mai rezistentă, care este mai puțin inflamatorie, are o producție mare de energie mitocondrială – ceea ce dieta ketogenică face în mod absolut – atunci puteți să vă apărați de atacurile tuturor lucrurilor cu care sunt asaltate corpurile noastre.”, spune Dr. Susan Masino.

Keto, microbiomul și durerea inflamatorie

Interesul pentru microbiomul intestinal și modul în care acesta poate influența organismul și creierul a crescut în ultimele decenii.

Cercetări anterioare au arătat că dieta poate influența durerea inflamatorie, găsind legături deosebite între o dietă americană standard (SAD), care este de obicei bogată în alimente procesate, grăsimi și carbohidrați, și inflamația cronică.

„Cea mai rapidă modalitate de a vă schimba microbiomul este prin dietă. Așa că nu este surprinzător faptul că acest lucru ar avea un efect rapid, iar acest lucru schimbă semnalizarea în creier și în organism”, a declarat Dr. Masino.

Cercetarea ei, de exemplu, s-a bazat pe ipoteza că metabolismul pe bază de cetonă ar putea crește adenozina – o moleculă care ar putea fi instrumentală în răspunsul inflamator al organismului.

„Adenosina este, de asemenea, eliberată în timpul oricărui tip de rănire sau rană, în timpul acelui proces inflamator. Și asta este ceva care poate ajuta la vindecare. Este [o] moleculă anticonvulsivantă foarte puternică”, a detaliat ea.

Ea a emis ipoteza că dieta keto ar putea fi o modalitate de a promova beneficiile neuroprotectoare și anticonvulsivante ale acestei molecule, care ar putea ajuta la reglarea sistemului nervos.

„Există un mare interes acum în încercarea de a utiliza aceste abordări metabolice, în special abordările ketogenice în bolile mintale, care sunt toate tulburările noastre neurologice sunt asociate cu o componentă metabolică și inflamatorie”, a adăugat ea.

Perturbarea semnalelor de durere în organism

În ceea ce privește beneficiile keto de reducere a inflamației, Dr. Masino a detaliat mecanismul:

„Inflamația în sine este ceva care poate provoca durere. Deci, reducerea inflamației în general, astfel încât să nu fie cronică sau inadecvată, este în sine un fel de beneficiu critic al dietei ketogenice în ceea ce privește tulburările de durere”.

„Mai precis, dacă creștem adenozina în sistemul nervos central, adică în creier și în măduva spinării – dacă dieta ketogenică este capabilă să facă acest lucru – aceasta ajută la calmarea directă a celulelor nervoase, astfel încât acestea să nu tragă și să trimită acel semnal de durere.”

Dieta keto crește colesterolul?

Impactul Keto asupra lipidelor din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate a fost un alt aspect considerat controversat. Consumul de grăsimi saturate, care se găsesc în unt, brânză și carne grasă, a fost asociat cu niveluri mai ridicate ale colesterolului total și ale colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL-C), ceea ce poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, se pare că dietele bogate în grăsimi saturate cresc subfracțiunea mai mare flotantă a LDL- (care nu au fost asociate cu creșterea bolilor cardiovasculare). Mai mult, o dietă keto duce la scăderea subfracțiunii mici și dense de LDL-C, ale cărei niveluri ridicate au fost asociate cu creșterea numărului de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Cu toate acestea, există dovezi contradictorii în literatura de specialitate cu privire la impactul keto asupra colesterolului și a bolilor cardiovasculare, și poate duce la creșteri alarmante ale LDL-C, deși studiile de caz ca acesta nu disting tipul de LDL-C.

„A existat o îngrijorare că, dacă dieta crește nivelul colesterolului, atunci aceasta ar fi un semn distinctiv pentru probleme cardio-metabolice. Cred că trebuie să reevaluăm mantra conform căreia colesterolul este personajul negativ în ceea ce privește problemele cardio-metabolice”, a declarat Dr. Masino.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private