Sari la conținut

Medicii din Fâșia Gaza au dezvăluit torturile la care au fost supuși de către soldații isarelieni

razboi israel
sursa foto: Romania TV
bebelusi

Medicii palestinieni de la cel mai mare din spital din Gaza au povestit pentru BBC, că au fost legați la ochi, reținuți, forțați să se dezbrace, maltratați și împiedicaţi să îşi îndeplinească sarcinile medicale vitale, de soldații isarelieni după un raid care a avut loc luna trecută.

Recent, BBC a intrat în posesia unor dovezi conform cărora medicii, asistenții dar și alți lucrători de la spitalul Nasser au bătuți și umiliți de forţele israeliene au intrat în spitalul Nasser din Fâşia Gaza.

Medicii palestinieni, torturați și umiliți de soldații israelieni

În februarie, tancuri şi trupe israeliene au luat cu asalt spitalul Nasser din oraşul Khan Younis, iar armata israeliană a anunţat că a găsit aici arme aparţinând militanţilor Hamas şi medicamente care susţineau mărturiile ostaticilor israelieni conform cărora au fost ţinuţi captivi acolo.

Imaginile şi înregistrările obţinute de BBC arată, însă, şi pacienţi ai spitalului având mâinile legate, ţinuţi afară, în paturi şi scaune cu rotile.

razboi israel-palestina
Sursa foto: BBC

Soldaţii israelieni au fost de asemenea filmaţi în timp ce păzeau angajaţi medicali dezbrăcaţi şi îngenunchiaţi.

Colegi ai acestora, care au fost martori la ceea ce s-a întâmplat, au declarat că medici şi asistenţi au fost dezbrăcaţi şi bătuţi, cu mâinile legate la spate şi au fost lăsaţi ore întregi în soare, potrivit RADOR.

50 de medici reținuți

Peste 50 de medici au fost reţinuţi, iar Ahmed Abu Sabha, unul dintre puţinii doctori care au fost eliberaţi ulterior, a declarat pentru BBC că a fost păzit de câini, iar mâna i-a fost ruptă de un soldat israelian.

Alți doi medici, care au dorit ca numele lor să nu fie făcute publice, au declarat că au fost umiliți, bătuți, stropiți cu apă rece și forțați să îngenuncheze în poziții incomode ore întregi. BBC a transmis Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) acuzațiile medicilor, care au negat că personalul medical a fost rănit în timpul raidului.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat pentru BBC că a primit zeci de apeluri telefonice de la persoane care spun că membrii familiei, inclusiv medicii, care se aflau la Nasser, sunt acum dispăruți.

Medicii care au rămas la Nasser spun că operațiunea IDF din spital i-a lăsat în imposibilitatea de a îngriji pacienții. Când IDF a preluat controlul spitalului, aproape 200 de pacienți erau tratați acolo, mulți dintre ei „imobilizați la pat”, inclusiv șase în secția de terapie intensivă, potrivit doctorului Hout, directorul general al spitalului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel