Sari la conținut

Medicii din Wuhan sub acoperire: „Ni s-a spus să mințim despre focarul de Covid-19”

Credit: ITV

Medicii chinezi au fost filmați sub acoperire pentru prima dată, recunoscând că și-au dat seama că coronavirusul ar putea fi transmis între oameni, dar guvernul le-a spus să tacă.

Medicii seniori din Wuhan care au asistat la unele dintre primele cazuri de virus au fost filmați în secret de un jurnalist pentru un documentar ITV.

Medicii au spus că nu au nicio îndoială cât de periculos este virusul și că au fost conștienți de decese încă de la sfârșitul lui decembrie 2019.

Unul a spus: „De fapt, la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, ruda cuiva pe care o cunosc a murit din cauza acestui virus.

„Mulți dintre cei care locuiesc cu el au fost, de asemenea, infectați, inclusiv oameni pe care îi cunosc.”

Un altul a spus: „Cu toții am simțit că nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la transmiterea de la om la om”.

Vorbind după ce în Wuhan a fost ridicată carantina, profesioniștii din domeniul sănătății au prezentat, de asemenea, o acoperire făcută de autoritățile guvernului chinez de la începutul focarului.

Dovezile sugerează că China a acoperit începutul virusului. Credit: ITV

Unul a adăugat: „Știam că acest virus se transmite de la om la om. Dar când am participat la o ședință din spital, ni s-a spus să nu vorbim. Liderii provinciali au spus spitalelor să nu spună adevărul”.

Ei au spus că autoritățile știau că sărbătorile de anul nou din ianuarie vor „accelera răspândirea virusului”.

„Oamenii au sugerat la nivel de oraș că nu ar trebui să meargă înainte cu aceste sărbători, dar au făcut-o pentru că un astfel de eveniment ar prezenta o societate armonioasă și prosperă”, a spus medicul.
Documentarul descoperă dovezi că, în timp ce virusul extrem de contagios s-a răspândit între 5 și 17 ianuarie, niciun caz nou nu a fost raportat oficial în China în acea perioadă de 12 zile.

Mărturia profesioniștilor medicali din Wuhan este susținută de virologi de frunte, inclusiv de medicul specialist în boli infecțioase Dr. Yi-Chun Lo, directorul general adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan.

El a spus: „Gestionarea foarte timpurie a focarului a fost doar o mizerie, un eșec.

Cred că pandemia ar fi putut fi evitată la început dacă China ar fi fost transparentă cu privire la focar și ar fi furnizat rapid informații necesare lumii.

Cu toate acestea, autoritățile chineze încă negau că virusul ar putea fi transmis de la om la om.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel