Sari la conținut

Medicii emit avertismente la nivel mondial asupra simptomelor mortale ale „gripei cămilei” sau virusul MERS

Personalul medical din Anglia a fost pus în alertă pentru semne de gripă a cămilelor, pe măsură ce fanii Cupei Mondiale se întorc din Qatar.

Cazurile de gripă ar putea crește acum din cauza numărului mare de fani care s-au înghesuit în țara din Orientul Mijlociu pentru turneu și care ar fi putut fi expuși la cămile, potrivit The Mirror.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a determinat medicii să aibă grijă de persoanele care suferă de dificultăți de respirație și febră.

Boala este mai mortală decât Covid-19, peste o treime dintre persoanele care se îmbolnăvesc mor, comparativ cu mai puțin de 4% dintre cei care suferă de Covid.

O notă de informare a fost trimisă de HSA, potrivit The Sun, care afirmă: „Clinicile și echipele de sănătate publică ar trebui să fie atenți în mod special la posibilitatea ca MERS (gripa cămilelor) să se întoarcă de la Cupa Mondială”.

„Riscul de infecție pentru rezidenții din Marea Britanie este foarte scăzut, dar poate fi mai mare la cei cu expunere la factori de risc specifici din regiune – cum ar fi cămilele. MERS poate fi contractat din contactul apropiat cu cămile sau din consumul de produse de cămilă, de exemplu, lapte de cămilă nepasteurizat”, au mai spus reprezentanții HSA.

Ce este MERS sau ”gripa cămilei”

Identificată pentru prima dată în Arabia Saudită în 2012, MERS este o boală respiratorie virală cauzată de un coronavirus. Este un virus zoonotic, ceea ce înseamnă că se transmite între animale și oameni. Este legat de cămilele cu o singură cocoașă (dromaderi).

Gripa cămilei este considerată a fi o rudă mai mortală a COVID-19, după ce aceasta a ucis până la o treime dintre cei care se infectează cu ea. Aproximativ 35% din cazurile raportate la OMS au murit.

A fost numit recent de OMS ca fiind unul dintre virusurile care au potențialul de a declanșa o pandemie.

Simpteme MERS sau ”gripa cămilei”

Simptomele tipice includ febră, tuse și dificultăți de respirație. Pneumonia este frecventă, dar pacienții cu MERS pot să nu dezvolte întotdeauna această afecțiune. Simptomele gastrointestinale, inclusiv diaree, au fost raportate și la pacienți, potrivit OMS.

Boala severă poate provoca insuficiență respiratorie care necesită ventilație mecanică sau sprijin într-o unitate de terapie intensivă.

Persoanele în vârstă, persoanele cu sistem imunitar slăbit și cele cu boli cronice precum boli renale, cancer, boli pulmonare cronice, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și diabet par să aibă un risc mai mare de a dezvolta forme severe, spune OMS.

În timp ce studiile au arătat că oamenii sunt infectați prin contact direct sau indirect cu cămile dromedare infectate, calea exactă de transmitere rămâne neclară.

Transmiterea de la om la om este posibilă și a avut loc preponderent în rândul persoanelor apropiate și în mediile medicale. Până aseară, nu au existat cazuri confirmate de gripă de cămilă în rândul fanilor care se întorc în Anglia.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel