Sari la conținut

Medicii și asistentele din Franța, obligați să se vaccineze! Consiliul Constituţional a aprobat strategia lui Emmanuel Macron

Medicii și asistentele din Franța, obligați să se vaccineze! Consiliul Constituţional a aprobat strategia lui Emmanuel Macron.

Consiliul Constituțional din Franța a decis joi, 5 august, că permisul sanitar şi vaccinarea personalului medical vor fi obligatorii. Sunt doar două din măsurile care fac parte din strategia anti-Covid care a fost promovată de Emmanuel Macron  și care a scos mii de oameni în stradă.

Medicii și asistentele din Franța, obligați să se vaccineze!

Începând din 21 iulie, în Franța a intrat în vigoare permisul sanitar pentru ca oaemnii să poată avea acces în „spaţiile de recreere şi de cultură” în care există mai mult de 50 de persoane. Aceştia trebuie să prezinte fie un test Covid negativ recent, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală.

Citeste si:

De asemenea, potrivit AFP, citat de Agerpres, deputaţii şi senatorii francezi au votat extinderea permisului sanitar începând din 9 august la cafenele, restaurante, trenuri pe linii principale şi curse aeriene interne, precum şi în cazul pacienţilor fără afecţiuni urgente şi al vizitatorilor din unităţile medicale şi căminele pentru vârstnici.

Și, cu toate că deputaţii de stânga au contestat legea la Consiliul Constituţional, garantul respectării Constituţiei şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Franţa, judecătorii constituţionali francezi au ajuns la concluzia că permisul sanitar rezultă dintr-o „conciliere echilibrată” între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii.

Judecătorii au cenzurat totuşi mai multe dispoziţii ale legii, motivând în special că izolarea obligatorie a persoanelor diagnosticate cu COVID timp de 10 zile nu este „necesară, adaptată şi proporţionată”.

Mai mult, Consiliul Constituţional a respins şi dispoziţiile privind întreruperea contractului angajaţilor care lucrează pe perioadă determinată şi care nu prezintă permisul sanitar dacă activitatea lor ar impune acest lucru. Aceştia consideră că există „o diferenţă de tratament” faţă de persoanele cu contracte pe durată nedeterminată, care nu pot fi concediate din acest motiv.

În Franţa, aproape 54% din cei 67 de milioane de locuitori au fost vaccinați cu schemă completă. În paralel, numărul persoanelor spitalizate după ce au fost infectate cu noul coronavirus a continuat să crească în ultimele zile, ca urmare a contagiozităţii sporite a variantei virale Delta.

Cu toate acestea, permisul sanitar este tot mai contestat în Franţa. Weekend-ul trecut, peste 200.000 de persoane s-au mobilizat şi au protestat în întreaga, în plină perioadă a concediilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.