Sari la conținut

Medicii trag semnalul de alarmă. Ce BOLI poate provoca aerul condiționat

aer conditionat
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Temperaturile ridicate fac ca aerul condiționat să fie aproape esențial pentru a ne simți confortabil în zilele călduroase, atât la serviciu, cât și acasă.

Care este temperatura ideală?

Temperatura ideală vara ar trebui să fie între 24ºC și 26ºC, dar ținând cont de faptul că diferența dintre temperatura din exterior și din interiorul camerei nu trebuie să depășească 12ºC. Oricât de cald este afară, vă recomandăm să fie între acele grade, deoarece dacă temperatura variază brusc ne poate afecta sănătatea.

În plus, dacă respectăm această temperatură putem economisi. Fiecare grad mai mic setat la aerul condiționat, va crește consumul cu 8% în factura noastră.

Este sezonul folosirii aerului condiționat, astfel că mulți români sunt afectați de boli specifice; unele dintre ele sunt virozele, semnalate mai ales în zilele caniculare.

Specialiștii atrag atenția asupra utilizării și întreținerii aparatelor de răcire, după cum transmite corespondentul Radio România Actualităţi în Sălaj, Adrian Lungu.

Potrivit medicilor specialiști, de vină este, în primul rând, petrecerea unui timp îndelungat în încăperi cu instalații de aer condiționat, utilizate în exces sau incorect. Directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, medicul epidemiolog Ligia Marincaş.

aer conditionat

Temperatura trebuie să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală

Ligia Marincaș: Dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

Automedicația reprezintă o altă problemă. Vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj, medicul Csakvari Alexandru.

Csakvari Alexandru: Eu le-aş recomanda la părinți să meargă la medic, să nu mai înceapă tratamente empirice acasă, la domiciliu, că din păcate ne vin mulți după ce iau automedicație acasă cu te miri ce. Recomandarea mea e să apeleze la un medic, la consultul unui medic, fie că este medicul de familie, fie că este medicul din permanenţă, fie că este medicul pediatru de la urgenţă. Să renunţe la automedicaţie acasă.

Medicii îndeamnă populația să fie atentă și la apa din piscine pentru prevenirea unor îmbolnăviri specifice sezonului cald

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel