Sari la conținut

Medicina de familie, pe cale de dispariție. Un singur medic are grijă de mii de pacienți. Cei mai afectați sunt din mediul rural

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

În România, un medic de familie are grijă, pe foaie, de mii de pacienți. În realitate, este imposibil ca un singur medic să aibă grijă de toți pacienții.

De aceea, românii se confruntă cu diverse probleme de sănătate și preferă să se ducă la un control mult mai târziu decât ar fi indicat.

Cei mai afectați sunt cei care locuiesc în mediul rural. Aceste persoane au acces la serviciile medicale câteva zile, la câteva săptămâni, rareori când au nevoie cu adevărat.

Potrivit medicilor de familie, mulți români mor, deși sufereau de boli care puteau fi tratate.

Un medic de familie la câteva mii de pacienți

„Pentru mine când plec la munte încolo îi ca o eliberare așa, ca fuga aia de oraș. Băi, e minunat, mai ales acum că înverzește totul”, a declarat Iulia Marin, medic de familie.

Iulia Marin, medic de familie, parcurge în fiecare săptâmână zeci de kilometri pentru a ajunge la pacienți, în sate de munte.

„Nu aveam de unde să pornesc, mi s-a dat posibilitatea în 2 comune din Focșani să pornesc, unde era lipsă acută de medic”, a declarat Iulia Marin, medic de familie.

Copii cu pneumonii, părinţi care nu-şi permit să bată drumul o oră până la Focşani, bătrâni veniți pentru rețete și trimiteri, toți îți așteaptă medicul cu răbdare.

În tota, Iulia are grijă de 3.000 de pacienți și se împarte între 2 cabinete. În satele de munte, ea se duce numai o zi pe săptâmână, deoarece trebuie să existe anumite compromisuri.

La fiecare 100.000 de români, 210 mor de boli care puteau fi tratate

„Pentru cetățeni ar fi indicat să găsești un medic zi de zi dar probabil că toate pleacă de la partea financiară, că nimeni nu vine să stea benevol”, a declarat Valentin Marcu, primar Valea Sării.

Şi viitorul e sumbru. Iulia e unul dintre cei 10% medici de familie sub 40 de ani pe care îi mai avem. „În acest moment, aproape 50% din medicii de familie din România au peste 61 de ani. Avem medici de 80 de ani”, a declarat Cosmin Bumbuluț, Colegiul Medicilor.

E eşecul unui sistem care, în cei 16 ani de existenţă oficială, a trecut prin mâinile a peste 20 de miniştri. Medicina de familie ar trebui să fie baza şi filtrul întregii Sănătăţi din România. În schimb, e un butoi cu pulbere. De-o parte, sunt medicii nemulțumiți că fac prea mult, de cealaltă Casa de Asigurări care le reproşează că nu fac suficient. La mijloc, oameni care stau la cozi, umiliţi, pentru o trimitere, care renunţă să-şi mai facă analize şi ajung la medic prea târziu sau niciodată.

„Capitalismul ăsta ne-a învățat să facem maxim în minim de timp. Într-o viteză și o grabă și într-o… n-aș spune superficialitate că mi-aș jigni colegii și aș jigni și ceea ce fac ei”, a declarat Cosmin Bumbuluț, Colegiul Medicilor.

La fiecare 100.000 de români, 210 mor de boli care puteau fi tratate. Adică mor cu zile, notează observatornews.ro.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel