Medicul Adrian Marinescu, despre hepatita la copii. „Din păcate, sunt copii care descoperă după un interval destul de mare de timp”

Hepatita este o afecțiune ce determină inflamarea ficatului. Deși ficatul este singurul organ care se poate regenera singur, în anumite cazuri, acesta nu mai poate fncționa corespunzător. De asemenea, este o afecțiune care se poate manifesta la orice vârstă, inclusiv la copii.

Hepatita are multiple cauze și poate fi de mai multe tipuri. Adesea, boala hepatică, în cazul copiilor, este provocată de următoarele 3 virusuri:

  • virusul hepatitei A
  • virusul hepatitei B
  • virusul hepatitei C

Iată cum se manifestă hepatitele în cazul copiilor și, de asemenea, ce analize sunt benefice pentru a evita complicațiile.

Hepatita la copii

„Trebuie să facem o diferenţă între hepatitele virale şi cele care pleacă de la medicamente, pentru că există şi hepatită toxică şi alte hepatite nonvirale. Dacă vorbim de cele determinate de virusurile hepatitice, desigur că şi cei mici pot face, iar de cele mai multe ori sunt forme asimptomatice şi, din păcate, sunt copii care descoperă după un interval destul de mare de timp. (…)”, a spus dr. Adrian Marinescu, vineri, 24 septembrie, în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate” cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Există diferite tipuri de hepatite

„Dacă ar fi să facem o diferenţă simplă când vorbim despre hepatitele virale, sunt cele care nu se cronicizează, cum este hepatita A, boala mâinilor murdare. Ducem mânuţa la guriţă şi putem foarte bine să ne infectăm, de fapt ştim foarte bine că mâinile reprezintă o poartă de intrare a bolilor infecţioase. Există, de asemenea, hepatita E, pe cale digestivă, care nu se cronicizează, dar, şi în cazul hepatitei A, pot exista şi forme severe.

O problemă deosebită este în cazul femeii gravide, care face hepatita E. (…) Un exemplu, din păcate destul de frecvent, este al copilului care se infectează la naştere. Mama nu ştie că are hepatită. Acest copil ajunge, după un interval de 15-20 de ani de la naştere, într-un stadiu foarte avansat, chiar la ciroză hepatică”, a dezvăluit dr. Adrian Marinescu.

Analizele, cea mai bună metodă de monitorizare

„Singura variantă pe care ar trebui să o facem – şi noi adulţii şi cei mici – este să ne facem analizele, să fie ca un screening. Există şi simptome în formele de hepatită acută, cum ar fi o simptomatologie digestivă, ne îngălbenim sau ne simţim răciţi”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

„Din 1996, toţi nou născuţii sunt vaccinaţi, iar, dacă ne-am născut înainte de 1996, să facem un screening şi să ne vaccinăm. Odată la cinci ani să verificăm anticorpii”, a adăugat medicul infecţionist Adrian Marinescu.

 

Recent Posts

Alina Bădic, horoscop 26 mai – 1 iunie : Mare forță grație lui Mercur

Alina Bădic, horoscop 26 mai – 1 iunie. În emisiunea „360 de grade”, Alina Bădic…

3 minute ago

Doar 5 zile cu această dietă: Curăță organismul de toxinele și slăbești

Doar 5 zile cu această dietă: Curăță organismul de toxinele și slăbești! Dacă dorești să…

34 de minute ago

Remedii care vindecă balonarea: 5 ierburi pentru ameliorarea gazelor din stomac

Remedii care vindecă balonarea. Plantele sunt  bune pentru ameliorarea gazelor din stomac. Iată primele cinci…

o oră ago

Tora Vasilescu vorbește despre marea ei suferință: Nu există leac

Tora Vasilescu vorbește despre marea ei suferință! Tora Vasilescu, marea actriță a teatrului românesc, a…

2 ore ago

Grupa de sânge care îmbătrânește cel mai lent

Dintre toate grupele de sânge, una este considerată cea care care îmbătrânește cel mai lent.…

2 ore ago

Cum poate fi amânată menopauza precoce. Fenomenul poate avea efecte devastatoare

Apariţia menopauzei precoce la femei este un fenomen tot mai des întâlnit. Medicii spun că…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boli cardiovasculare