duminică, decembrie 4, 2022

Crește în lume numărul îmbolnăvirilor de hepatită acută de origine necunoscută la copii – până acum au fost raportate 190 de cazuri, cele mai multe în Marea Britanie.

Şi la noi în țară a fost identificat un caz la o fetiță de 5 ani, internată de la începutul lunii.

Specialiștii Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor încă încearcă să clarifice situația generată de aceste cazuri severe de hepatită înregistrate la copii care au între o lună și 16 ani, iar investigații se fac în toate țările care au înregistrat cazuri.

Te-ar mai interesa: Ai hemoglobina mică? Uite ce afecțiuni ascunde...

Specialiștii spun că o posibilă cauză a acestei afecțiuni ar putea fi o legătură cu o infecție provocată de un adenovirus, pentru că nu a fost identificat niciunul dintre virușii hepatici cunoscuţi până în prezent. Ministerul Sănătății a oferit câteva informații despre cazul din România.

Fetița de 5 ani nu a avut contact cu alte persoane diagnosticate cu această afecțiune și nu a călătorit în străinătate.

Medicii precizează că nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.


Ar trebui să ne protejăm și să evităm aglomerațiile

Medicul Carmen Dorobăț recomandă ca măsuri de prevenție evitarea spațiilor aglomerate și spălatul pe mâini cu apă și săpun.

Te-ar mai interesa: Își pun propriile interese pe primul loc: Cele tre...

„Trebuie să fim prudenți. Vorbim despre un adenovirus care se transmite pe cale respiratorie. Ar trebui să ne protejăm și să evităm aglomerațiile.

Atâta vreme cât astfel de virusuri, și nu neapărat adenovirusuri, pot persista și pe anumite suprafețe pentru o perioadă de timp, deci atenție și la contactul direct.

Măsuri de igienă, spălatul pe mâini cu apă și săpun. Aș putea să aduc la cunoștința părinților că ar trebui să fie atenți la fenomenele digestive, dar și la ceea ce înseamnă icter, adică colorarea în galben a ochilor, la urini închise la culoare, care vin odată cu colorația în galben a ochilor și, de asemenea, o stare de somnolență pe care micuțul poate să o descrie sau nu, important este ca cei din jur să o observe”, a declarat Carmen Dorobăț la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Acestea sunt fructele care te vor ajuta să „...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private