Sari la conținut

Semnul când vă periați părul care ar putea semnala o boală severă a ficatului gras

caderea parului la femei
Sursă foto: Shutterstock
cauza și tratament pentru caderea parului la femei

Din cuprinsul articolului

Acest simptom aparent inofensiv ar putea indica că ceva este în neregulă cu ficatul tău. Ficatul îndeplinește peste 500 de funcții vitale pentru organism, inclusiv eliminarea toxinelor din sânge și descompunerea alimentelor pentru a fi transformate în energie.

Prin urmare, orice problemă cu ficatul poate fi periculoasă.

Dacă ficatul devine prea deteriorat, poate eșua – ceva care poate fi fatal.

Boala ficatului gras este o afecțiune care poate provoca leziuni grave ale ficatului. Apare atunci când există o acumulare de grăsime în exces în organ.

În stadiile sale inițiale, adesea nu prezintă niciun simptom și poate trece neobservată ani de zile. Cu toate acestea, cu cât durează mai mult pentru a fi depistată, cu atât ficatul devine mai deteriorat.

A patra și ultima etapă a bolii ficatului gras este cunoscută sub numele de ciroză. Ciroza apare după ani de inflamație, lăsând ficatul plin de cicatrici, noduli și micșorat.

„Ciroza este cicatricea (fibroza) a ficatului cauzată de leziuni hepatice pe termen lung”, spune NHS. „Țesutul cicatricial împiedică ficatul să funcționeze corect”.

Ciroza este uneori numită boală hepatică în stadiu terminal, deoarece apare după alte stadii de afectare din cauza unor afecțiuni care afectează ficatul, cum ar fi hepatita.

Ficatul dumneavoastră poate continua să funcționeze chiar și atunci când aveți ciroză. Cu toate acestea, ciroza poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică și puteți avea complicații grave, care pot pune viața în pericol.

Tratamentul poate împiedica agravarea cirozei.”

afecțiuni hepatice
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Datorită severității cirozei, aceasta poate provoca o gamă largă de simptome, dintre care unele ar putea să nu fie evidente.

Un astfel de simptom, conform NHS Inform, va fi vizibil atunci când vă periați sau vă spălați părul.

Aceasta este căderea părului. Există o serie de alte probleme de sănătate care pot provoca căderea părului, dar dacă nu sunt explicate sau sunt asociate cu alte semne clasice de ciroză, merită să solicitați sfatul medicului.

Alte semne de ciroză

Alte semne de ciroză includ:

 • Oboseală și slăbiciune
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Pierderea în greutate și pierderea musculară
 • Senzație de rău (greață) și vărsături
 • Sensibilitate sau durere în jurul zonei ficatului
 • Linii roșii minuscule (capilare de sânge) pe piele deasupra taliei
 • Piele cu mâncărime
 • Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
 • O tendință de a sângera și a te învineți mai ușor, cum ar fi sângerări nazale frecvente sau sângerări ale gingiilor
 • Febră și atacuri de frisoane
 • Umflarea picioarelor, gleznelor și gambelor din cauza acumulării de lichid (edem)
 • Umflarea abdomenului (burta), din cauza acumulării de lichid cunoscută sub numele de ascită (cazurile severe te pot face să pari puternic însărcinată).

NHS Inform adaugă: „Este posibil să observați, de asemenea, schimbări în personalitatea dumneavoastră, probleme de somn (insomnie), pierderi de memorie, confuzie și dificultăți de concentrare.

Acest lucru este cunoscut sub numele de encefalopatie și apare atunci când toxinele vă afectează creierul, deoarece ficatul nu le poate elimina din organism.”

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel